Европа

Събуди ли се Европа? Зам.-председател на ЕП обвини ”Борисов 3” в разпространение на фалшиви новини

Събуди ли се Европа? Зам.-председател на ЕП обвини ”Борисов 3” в разпространение на фалшиви новини

 

barli

 

 

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли обяви, че българското правителство е разпространило погрешна информация и фалшиви новини за проведената миналата седмица дискусия в мониторинговата група за върховенството на закона към ЕП. 

 

 

 

 

 

По думите на Барли реакцията на българското правителство след заседанието е била „публикуване на напълно фалшива информация – истински фалшиви новини“. Тя не цитира конкретно коя информация има предвид.

 

 

 

Изказването си Катарина Барли, евродепутат от германската Социалдемократическа партия и член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, направи на заседание на групата LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) в ЕП вчера. Вземайки думата по темата за създаването на механизъм на ЕС за съблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права, Барли обяви, че вярва, че това е един от най-важните въпроси, върху които тя и колегите ѝ трябва да работят „особено след случилото се на миналата сесия, в която дебатирахме за България“. Веднага след това германката казва, че правителството е разпространило фалшиви новини за дебата.

 

 

 

 

Дебатът е свикан, за да бъде обсъдено върховенството на закона за всички държави-членки на ЕС и да замести Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който се отнасяше само за правосъдието в България и Румъния. Барли е и т.нар. докладчик в сянка за него, пише още Дневник.

 

 
„Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим“, коментира зам.-председателят на ЕП. „Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъжданото, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие“, допълва Барли.

 

 

 

 

Срещата на групата бе проведена при закрити врата в Брюксел. В нея не участваха български евродепутати, тъй като не са нейни членове. От българска страна, като представители на властите в страната, участваха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Те заместват поканените за изслушването министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, които не се явиха пред евродепутатите. В залата бяха поканени и представители на медии и на гражданското общество.

 

 

 

 

За това как е протекла дискусията пред медиите разказа един от присъствалите – журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов.

След дискусията в европарламента българската прокуратура излезе със съобщение, че разговорът е организиран по предложение на главния прокурор Иван Гешев:

 

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

 

 

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

 

 

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пък коментира след срещата, че „евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България. Позицията е била изразена на заседанието на подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на което е разгледана ситуацията по върховенството на закона в България.“

 

 

След думите му базираният в Брюксел журналист Георги Готев (който пише за Euractiv) нарече това фалшива новина и уточни, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутати, а председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. Тя изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

 

 

Оф нюз, Фрог нюз, Дневник, Биволъ

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024