Политика

„Тренд“: Подкрепата за протестите е 62%. Хората не искат нова Конституция

„Тренд“: Подкрепата за протестите е 62%. Хората не искат нова Конституция

trend23
Пет партии влизат в следващото Народно събрание. Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ има подкрепа от 23,8%, а БСП – 23,4%.

Изследване на „Тренд“ през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август.

 

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

 

 

 

Изследването регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на „Има такъв народ“ (15,9%). ДПС (10,4%) и „Демократична България“ (9,9%) остават на сходни нива. Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и „Обединени патриоти“ запазват шансове за представителство в него.

 

 

 

 

Най-общо по данните личи, че на немалка част от българските граждани темата за нова конституция по-скоро им е чужда. На въпрос дали има, или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“.

 

 

 

29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма. Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120.

 

 

ПОДРОБНОСТИТЕ:

 

 

Протестите предизвикаха спад в оценката за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия.

 

 

 

Сравнението между изследванията на „Тренд“ през август и септември не отчита промяна в тази тенденция, но вече се наблюдава известна стабилизация в динамиката на обществените нагласи. Оценката за работата на парламента и правителството отново се влошава, но този месец с минималните 2-3%, а подкрепата за ГЕРБ се задържа на сходни нива.

 

 

 

Оценката за работата на президентската институция също се задържа на идентични нива с регистрираните през август. И тук разликите са в рамките на статистическата грешка. 

 

 

 

 

 

 

За необходимостта от предсрочни парламентарни избори също липсва динамика, като през септември 47% твърдят, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

 

 

 

 

 

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат. 

 

 

Мнозинството от интервюираните (55%) не подкрепят блокирането на ключови кръстовища от протестиращи, а 35% ги подкрепят.

На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

 

 

 

Най-сериозна подкрепа (83%) сред промените събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Другата промяна, която събира висока подкрепа, е намаляването на мандатите на „тримата големи“ в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% подкрепят, а 7% не подкрепят тази промяна.

 

 

 

 

 

 

Останалите инициативи остават по-чужди на респондентите. Напълно логично е подобна сложна конституционна проблематика да поражда повече натрупвания в отговорите „не знам / не мога да преценя“.

 

 

 

Така например, половината от запитаните не взимат позиция относно въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които изразяват мнение, по-голямата част подкрепят (43%) и само 6% против. Премахването на институцията на Велико народно събрание пък е единствената промяна, за която по-голямата част са против (32%), а подкрепят 28%. Най-голям дял обаче не знаят или не могат да преценят. Близо половината (46%) пък не взимат отношение и към създаването на съдебен и прокурорски съвет, които да имат законодателна инициатива.

 

 

Фрог нюз, Оф нюз

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024