ОБЩЕСТВО

Училища подготвят „изолатори“ за деца „със съмнения за ковид“. Идеята възмути родители и психолози

Училища подготвят „изолатори“ за деца „със съмнения за ковид“. Идеята възмути родители и психолози

768x432

 

 

 

Преди старта на учебната година някои училища подготвят специални стаи за престой на деца със съмнение за COVID-19.

 

 

 

Според насоките, които Министерството на образованието (МОН) даде на учебните заведения, учениците със симптоми на коронавирус – като повишена температура, кашлица или болки в гърлото, трябва да бъдат незабавно отделяни от останалите деца. Целта е, ако има заразено дете, в карантина да не излиза цялото училище, а само един клас или поток.

Спрямо изискването, някои училищни директори се заеха с обособяването на специални помещения за целта.

 

 

Такъв „изолатор“ вече има в столичното 119-то училище, съобщава Нова телевизия. До този момент помещението се е използвало като бюфет за продажба на закуски, но след 15-и септември там учениците със симптоми ще изчакват до идването на родителите си.

 

 

 

За да се намали възможността ученик да попадне в такова помещение, още на входа влизащите в сградата ще бъдат посрещани от медицинска сестра.

 

 

 

„Сутрешният филтър ще се изразява в това температурата на всяко едно дете да бъде измерена с дистанционен термометър. Ако има дете с температура, то ще бъде връщано“, коментира пред Нова медицинската сестра Венета Великова.

 

 

 

Следващата проверка ще правят учителите в класната стая. Ако те забележат дете със симптоми, се обръщат към сестрата, която има грижата да го отведе във въпросното помещение и се обажда на родителите.

 

 

Тъй като за подобни случаи в големите училища ще са нужни повече помещения, в стаи за изолация ще се приспособяват и медицинските кабинети и кабинките на охраната пред входа.

Директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов обяснява, че ученикът няма да бъде сам – до него ще има педагогически съветник, ако е необходимо, евентуално медицинско лице и класният му ръководител, в случай че е свободен.

 

 

 

В 51-во СУ в София също е предвидено подобно помещение. Директорът Асен Александров коментира пред БНТ, че това е „може би това една от най-луксозните стаи в училище, така че няма от това да се стресират“ децата. По негова преценка едно дете ще прекарва в нея около половин-един час до идването на родителите.

 

 

 

 

Мярката с т. нар. „изолатор“ обаче възмути родители и психолози, според които така болните ученици ще бъдат травмирани още повече. Мненията в социалните мрежи са в двете крайности – някои са „за“, докато други питат правилно ли е детето да бъде изолирано, особено на толкова видно място.

 

 

 

 

 

Специално в 119-о училище намират мярката за практична, тъй като бившият бюфет е близо до изхода на сградата и е лесен за дезинфекциране. И уверяват, че детето би чакало там не повече от 5 до 15-20 минути.

 

 

 

 

 

 

„Не бихме могли да го изнесем навън и да чака, защото може да завали дъжд, не е добре да киха и да кашля на открито“, коментира директорът Стаматов

 

 

Детските психолози са на друго мнение и подчертават, че последиците върху психиката могат да бъдат трайни.

 

„В очите на всичките деца в училището това ще е болното дете. Биха го сочили с пръст, биха му се подигравали. Наистина децата са много жестоки и измислят страхотни квалификации, които понякога остават и като прякори на съответните деца за цял живот“, коментира д-р Веселин Герев.

 

 

Докторът добавя, че „при всяка подобна ситуация – пребиваване в тясно помещение, споменаване на думата болест, вирус, училище или съученици, това би могло да отключи в психиката на детето тези психотравмени ситуации и то да ги преживее отново с паническа криза“.

 

 

 

Затова според него е най-добре болното дете да не се затваря в отделно помещение, а да изчака родителите си на открито в двора.

 

 

 

Министър на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред Българската националната телевизия, че такива помещения трябва да има.

 

 

 

„Може би думата „изолатор“ не е добра. Но изискването децата да са отделени, докато не ги вземат родителите, не може да не остане“, обясни министърът.

 

 

Webcafe

https://webcafe.bg/bulgaria/uchilishta-podgotvyat-izolatori-za-bolni-uchenitsi-ideyata-vazmuti-roditeli.html

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024