ОБЩЕСТВО

200 лв. глоба за палатка на жълтите павета

200 лв. глоба за палатка на жълтите павета

 

 

200-lv-globa-za-palatka-na-jaltite-paveta-2

 

 

Да получат глоба по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) в размер на 200 лева. Това предупреждение са получили протестиращите, които са опънали палатките при снощната блокада пред Министерски съвет.

 

 

 

Припомняме, че около 22 часа вчера антиправителствените демонстранти поставиха 3 шатри и 10-ина палатки и обявиха, че блокадата на кръстовището до Триъгълника на властта се възобновява. Няколко часа по-късно обаче бе реализирана акция на СДВР при която пътното платно бе освободено. Протестиращи признават, че полицаите са подходили изключително спокойно, не е имало ескалация на напрежението, но се оплакват, че униформените ги заплашили с глоби, предава „Флагман“.

 

 

 

 

Според т. нар.”Отровно трио” СДВР нямали право да притеснява хората, които изразявали гражданската си позиция. „Препоръчваме на органите на реда да се запознаят с Конституцията и с Хартата за правата на човека. Ще се върнем, защото нас не ни е страх!”, обявиха днес организаторите на протеста.

 

 

 

Адв.Николай Хаджигенов отдавна предупреждава, че щял да сигнализира Европейската комисия, тъй като според него правата на протестиращите били нарушени. Адв.Хаджигенов многократно повтаря своя прочит – че Конституцията е над ЗДвП.

 

 

 

Конституционалисти обаче са категорични, че Хаджигенов не е прав. „Всеки гражданин е задължен да спазва правовия ред. Правото на протест му е изконно, но не и когато нарушава правата на други хора.

 

 

 

Какво означава, че Конституцията е над ЗДвП? Значи ли това, че може да тръгнеш с автомобила си по „Витошка”, да блъснеш трима-четирима и след това да кажеш, че си протестирал и нямат право да те спират, защото нарушават човешките ти права?”, питат те.

 

 

 

 

По информация на Флагман.бг на най-високо ниво в МВР още през август са обсъждали да налагат глоби на протестиращите, които блокират ключови кръстовища, но лично премиерът Бойко Борисов е настоял да не го правят. След ескалацията на напрежение на 2-ри септември и твърденията на МВР, че палатките са използвани като склад за боеприпаси и бомбички, трите лагера – на Ректората, Орлов мост и до Президенството бяха разтурени и СДВР се закани, че няма да допусне повече да бъдат издигнати.

Флагман, Факти БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024