ОБЩЕСТВО

Балтов със стряскащи новини за „Пирогов“ и ситуацията в болниците: Капацитетът ни е изчерпан за К-19

Балтов със стряскащи новини за „Пирогов“ и ситуацията в болниците: Капацитетът ни е изчерпан за К-19

92d15cf9b8a5d826c297f44d1fe8bb78

 

 

 

Капацитетът на „Пирогов“ за приемане на болни от коронавирус, е изчерпан. Това заяви в ефира на Нова телевизия шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Той поздрави всичките си колеги по повод празника на лекарите. Според него заедно ще преборят пандемията.

 

 

 

 

„От октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата. Виждаме, че има хора които са положителни, има и много, които не могат да бъдат хванати с ПСР тестове. Те са потенциално опасни за цялата система и за всички, които лекуват в момента в болницата“, каза той.

 

 

 

 

„Всички, които работят в ковид отделенията и реанимациите, са много защитени. Те са в нечовешки условия – в скафандри и маски, но са добре защитени, защото са наясно, че са във вирусна среда. Останалите ни колеги, които работят в другите части на болниците, сякаш са се поотпуснали и не взимат достатъчно мерки“, каза той.

 

 

 

Според него задължително трябва да има разделение на потоците от хора.

По думите му всички трябва да носят маски, както пациентите, така и лекари и санитари. „Разбира се, няма 100% сигурност, но все пак“, добави той.

 

 

 

„В рамките на последната седмица имаме двойно нарастване на случаите, които са приети и излекувани. 68 души лекуваме към момент, като 4 са в реанимация“, каза Балтов.

 

 

 

 

„В момента това е максимално изпълненият капацитет. Има още места само в реанимация. За момента не можем да поемем повече пациенти. Ние лекуваме не само пациенти с коронавирус, а и изключително тежкия травматизъм в София и България“, обясни шефът на „Пирогов“.

 

 

 

„В момента капацитетът ни за коронавирус е запълнен напълно“, призна той. 

 

 

 

„Лекари имаме. В „Пирогов“ има сериозен потенциал от здравни работници, но все пак те саз изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд. Много малко доброволци искат да са част от ковид отделенията“, каза Балтов.

 

 

 

По думите му все пак всичко е въпрос на реорганизация и най-вероятно скоро ще се случи откриването на още легла, защото случаите нарастват.

 

 

 

 

Според Балтов в момента локалното ограничение е най-важно. „Виждаме, че в Сливен има бум, както и в Търговище. Проблемите трябва да се решат на местно ниво. Властите там трябва да вземат мерки. Това е отговорното държание, а не някой да им спуска заповед“, смята той.

 

 

 

„В Търговище е имало панаир и там е имало много хора, които са контактували помежду си, без никакви ограничения, не е спазвала дистанция и т.н.“, заяви Балтов.

 

 

 

Той отново натърти, че контролът трябва да се засили локално. „Колеги загиват всеки ден, ако ние не защитим себе си, не очаквайте, че медицината, която дори няма изградени лекарства в случая, ще ни спаси“, каза той.

 

 

 

Балтов коментира и  поведението на д-р Атанас Мангъров:

 

 

 

„Не е нормално да обикаляш студиата и да казваш, че няма такъв вирус, не е нормално! Той толкова противоречиви становища даде сам – първо искаше масово тестване, сега мисли, че никой не трябва да се тества. Това не е нормално“, повтори Балтов по повод гастролите на доц. Мангъров.

 

 

 

Според шефа на „Пирогов“ К-19 е един тунингован вирус. „Има някакъв лабораторен принос при този коронавирус. Предните все изчезваха, а този остава“, каза той.

 

 

 

Балтов заяви, че не може да прогнозира кога здравната ни система ще колабира.

 

 

Нова тв, Блиц

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

cvetan-vasilev-borisov-ima-koz-sreshtu-geshev-govori-se-i-za-filmirani-orgii-video-1

Цветан Василев сензационно: Борисов има коз срещу Гешев, говори се и за филмирани оргии (ВИДЕО)

ноември 7, 2020
78a42205fc4748da835e9788b712a46c

Глобяват бездомник с 600 лева за неносене на маска

ноември 7, 2020
big_32e3

Дончев заговори за нов локдаун у нас и обяви кога затягат мерките, които вече били уточнени

ноември 7, 2020
02fa9670bd37b4ada8940f8d060fccfd

Братът на Тони Димитрова издъхна от COVID-19. Певицата се молеше ден и нощ за батко си

ноември 7, 2020
Screenshot-2019-01-05-at-18.32.50

Ева Майдел хвали шефа на ХелпКарма на страницата на ЕНП: Събират средства за добри каузи по бърз и прозрачен начин

ноември 7, 2020
ПИРОГОВ20151223.oosjmxlmrg

Прочетете задължително! „Пирогов“ огласи пълна инструкция за профилактика на К-19 у дома!

ноември 7, 2020