Политика

Готвят промяна: Карантината няма да важи еднакво за всички длъжности в България, защото така обществото може да спре да функционира

Готвят промяна: Карантината няма да важи еднакво за всички длъжности в България, защото така обществото може да спре да функционира

big_big_Angel_Kunchevd17

 

 

 

Правилото за карантина при контакт със заразен няма да важи за всички длъжности в България, защото така има риск почти всички да бъдат затворени и да няма как да функционира обществото изобщо.

 

 

 

 

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов ще се наложи заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен с коронавирус да бъде променена.

 

 

 

 

Това стана ясно от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред „Свободна Европа“. Той самият също е под карантина заради контактите си с премиера, който е с COVID-19.

 

 

 

 

От Министерството на здравеопазването са категорични, че отрицателният резултат от PCR тест отчита само моментното състояние на лицето, без обаче да е основание за преустановяване на карантината или намаляване на нейния срок.

 

 

 

Това потвърди и доц. Кунчев. Според него обаче заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности, които са изключения, за които ще е възможно изолацията да бъде отменена.

 

 

 

Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това, подчерта експертът. Той поясни, че по тази причина в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде свалена.

 

 

 

 

Представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?„, мотивира се доц. Кунчев.

 

 

 

 

Според него подобен подход е логичен, но тъй като заповедта е написана без изключения, на практика в момента тя се нарушава и така „хората се дразнят“.

 

 

 

 

По негови думи, за да няма такова дразнение, трябва ясно да бъде описано при какви длъжности и в какви ситуации тази заповед може да бъде отменяна.

 

 

 

loading...
Политика

More in Политика

phpyyp2j2_800x_

Управляващите направиха кворум с гласа на депутат, който официално е в карантина

ноември 6, 2020
tomislav_donchev2

Томислав Дончев за критиките към мерките: Какво предлагате – да затворим от март до септември?

ноември 6, 2020
big_gjlg

Атанасов, ДСБ: Имам сигурна информация, че на кюлчетата злато в чекмеджето на Борисов е изобразен той

ноември 6, 2020
big_00000

Здравният Ангелов: В 3 ч. през нощта обсъждаме с Борисов проблеми и мерки

ноември 5, 2020
115_59

Радев наложи поредно вето – на промените, с които се въвежда затвор за споделеното пътуване

ноември 5, 2020
big_3108

Симеонов: Чувалите с трупове ще станат факт. Нека хората да се уплашат. Лекарите ще избират кой да умре

ноември 5, 2020