ОБЩЕСТВО

Д-р Георги Хубчев не успял да разбере, че вече е професор

Д-р Георги Хубчев не успял да разбере, че вече е професор

 

4f68d79989a84d559cd6e9ded94b4df0

 

 

 

Само седмица преди да се разболее от коронавирус, обичаният и уважаван от хиляди пациенти и колеги акушер-гинеколог д-р Георги Хубчев се явил на защита на професурата си.

 

 

 

 

Той обаче така и не дочакал официалното решение, с което е обявен за професор.

 

 

От няколко години водеше лекции по акушерство и гинекология в Русенския университет, пише „24 часа“.

 

 

 

Решението, че е професор, излиза ден след като медикът вече е в реанимацията на бургаската УМБАЛ “Дева Мария”, в която работи като началник на АГ отделението.

 

 

 

Състоянието му се влошава изключително бързо, за 48 часа коронавирусът буквално изяжда организма му, разказват медици от бургаската болница.

 

 

За 66-годишния д-р Хубчев, носител на приза “Лекар на годината” за 2019 г., всичко започва на 1 октомври. След поредния натоварен ден в болницата, в който е извършил няколко тежки операции, медикът споделя с колеги, че не се чувства добре. На следващия ден не идва на работа, което е необичайно за него. Той винаги е готов да се притече на помощ, пристига за минути при спешни случаи, без да жали времето си. Обажда се в отделението и моли да му включат система у дома, защото не е добре.

 

 

За съжаление, състоянието му се влошава с часове. Първият PCR тест е отрицателен, но вторият потвърждава, че гинекологът е заразен с коронавирус. За 48 часа показателите на д-р Хубчев рязко се сриват.

 

 

Приет е директно в реанимацията на УМБАЛ “Дева Мария”, а негови колеги започват прилагането на медикамента ремдесивир. Следват консултации със специалисти не само в България, но и по цял свят. Болницата не жали сили и средства, за да спаси лекаря, направил толкова много за медицината не само в Бургас, но и в страната. Опитва се всяко възможно лечение, което се прилага по света, но подобрение не настъпва.

 

 

“Не искам да сугестирам някой и да правя драма, но буквално вирусът смля този човек за 48 часа. Който както иска да го разбира. Това е истината за този пациент, докато други дори не разбират, че са болни. Ако някой смята, че това нещо е измислица, жестоко се лъже”, казва анестезиологът д-р Христо Якимов, зам.-директор на болницата, цитира 24 часа.

 

 

На извънреден брифинг часове след кончината на д-р Хубчев медицинското ръководство обяснява, че при лечението на изтъкнатия гинеколог са използвани не само медикаментът ремдесивир, но и сърфактант и плазма, както и всички мерки за вентилация. Макар до последно да избягват поставянето на заразения доктор на апаратна вентилация, това все пак е неизбежно. Няколко дни по-късно – в 1,30 ч на 17 октомври 66-годишният медик губи битката с коварния вирус.

 

 

Основните поражения, които COVID-19 е нанесъл, са в белия дроб на лекаря. Останалите му органи до последно работели добре. Всички в болницата са потресени – д-р Хубчев не е имал придружаващи заболявания, спортувал редовно, бил вегетарианец.

 

 

 

На 66 г. изглеждал като 50-годишен, енергичен, активен, позитивен. “Всеки ден работех с него, оперираше по 10 часа на ден. Аз, който съм по-млад от него, се изморявам, а той след 10-часова операция ходеше да играе футбол. Водеше активен живот и беше изключително отдаден на професията си”, казва д-р Якимов.

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

640_4

К-19 повали един от най-крупните бизнесмени на Пловдив, изповедта му е разтърсваща!

ноември 6, 2020
ВЪНШНО

България уведоми ЕК, че няма да приеме предложените проекти на преговорна рамка за Северна Македония

ноември 6, 2020
zam-direktor-pochina-covid-19-854

Нова трагедия! Зам.-директорка на столично училище почина, покосена от COVID-19!

ноември 6, 2020
991-ratio-pensii

Спират пенсии и обезщетения за 6 месеца при съмнение за измама! До 8 г. затвор за фалшив документ

ноември 6, 2020
infektsioznata-bolnitsa-plovdiv-priziv-190

Оцеляла в ада на COVID-19: Живях 7 часа с труп в болничната стая

ноември 6, 2020
8c017b8d406f485f9007199037f076c2

Здравният министър обяви нова мярка срещу К-19, въвежда се съвсем скоро

ноември 6, 2020