Европа

ЕК с призив към всички страни да се подготвят: Започваме масова ваксинация срещу коронавируса

ЕК с призив към всички страни да се подготвят: Започваме масова ваксинация срещу коронавируса

covid-19-otnovo-nastapva-evropa-zadava-927

 

 

 

Брюксел призова държавите членки на ЕС да се подготвят за ваксинация срещу COVID-19 и разкри стратегията си за това тя да бъде разгърната възможно най-бързо в целия блок, информира БГНЕС.

 

 

 

 

Европейската комисия призова държавите да започнат работа, за да гарантират, че когато ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, те ще могат да я съхраняват и транспортират по подходящ начин и ще разполагат с квалифицирана работна сила и медицинско оборудване, необходими за процедурата.

 

 

 

 

Страните трябва също да гарантират лесен достъп до ваксината за целевите групи и да отправят ясни съобщения относно ползите, рисковете и значението на ваксините за изграждане на доверие, казаха от комисията.

 

 

 

 

„Безопасната и ефективна ваксина е най-добрият ни опит да победим коронавируса и да се върнем към нормалния си живот,“ заяви в изявление ръководителят Урсула фон дер Лайен. „Трябва да гарантираме, че след като бъде открита ваксина, ние ще сме напълно готови да я използваме“, каза тя, подчертавайки: „Ако искаме ваксинацията да бъде успешна, трябва да се подготвим сега.“

 

 

 

Брюксел повтори, че всички държави-членки ще имат едновременен достъп до одобрената ваксина и че дозите ще бъдат разпределяни въз основа на числеността на населението. Дозите обаче първоначално ще бъдат ограничени, преди производството да може да бъде увеличено, така че комисията препоръча определени групи да бъдат приоритизирани.

 

 

 

 

Те включват здравните работници, хора над 60-годишна възраст, хора с предпоставки, които ги правят уязвими, работниците в спешните служби, трудноподвижни лица и социално-икономически групи в неравностойно положение.

 

 

 

Маргаритис Схинас, еврокомисар по насърчаване на европейския начин на живот, каза пред журналисти, че „в здравеопазването сме по-силни заедно“. Според него стратегията ще гарантира, че „какофонията“ в началото на пандемията няма да бъде повторена. „Координация“ е името на играта“, каза той.

 

 

 

 

ЕС подписа споразумения за предварително закупуване на ваксини с големите фармацевтични компании Sanofi-GSK, AstraZeneca и Johnson and Johnson, за да осигури стотици милиони дози.

 

 

 

 

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириадис подчерта обаче, че „ваксината няма да бъде сребърен куршум“ срещу болестта. „Ваксините няма да спасят живота – ваксинациите ще го направят“, каза тя. Но тъй като не се очаква ваксината да бъде готова и одобрена от властите в продължение на поне още няколко месеца, Кириадис призова „гражданите да продължат да следват съветите за обществено здраве, независимо колко измъчващи и досадни са те.“

 

 

 

Обявяването на стратегията за ваксинация на ЕС идва в момент, в който Световната здравна организация в Европа заяви, че ситуацията в региона е „много тревожна“.
 

Лупа БГ

lupa.bg

 

loading...
Европа

More in Европа

big_3403

Разрешение от ЕС ли?! 1 млн. дози от ваксината „Спутник V“ тръгват към Австрия

март 30, 2021
evropeiska_komisiq_800

ЕС въвежда единен здравен сертификат за пътуване в чужбина

март 28, 2021
big_city-5985042_640

БТА: В Берлин вече ще пускат в магазините само след отрицателен тест за Ковид

март 28, 2021
angela_merkel_borisov

„Приятелката“ Меркел нанесе тежък удар по групата на Курц и Борисов в спора за ваксините

март 26, 2021
nova_vaksina

Комисията по безопасност на EMA свиква среща за ваксината на ”АстраЗенека”

март 25, 2021
1616600373-ap40113458728-e1358784417289

Меркел се разкая: Сбърках, моля ви за извинение!

март 24, 2021