Европа

ЕК с призив към всички страни да се подготвят: Започваме масова ваксинация срещу коронавируса

ЕК с призив към всички страни да се подготвят: Започваме масова ваксинация срещу коронавируса

covid-19-otnovo-nastapva-evropa-zadava-927

 

 

 

Брюксел призова държавите членки на ЕС да се подготвят за ваксинация срещу COVID-19 и разкри стратегията си за това тя да бъде разгърната възможно най-бързо в целия блок, информира БГНЕС.

 

 

 

 

Европейската комисия призова държавите да започнат работа, за да гарантират, че когато ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, те ще могат да я съхраняват и транспортират по подходящ начин и ще разполагат с квалифицирана работна сила и медицинско оборудване, необходими за процедурата.

 

 

 

 

Страните трябва също да гарантират лесен достъп до ваксината за целевите групи и да отправят ясни съобщения относно ползите, рисковете и значението на ваксините за изграждане на доверие, казаха от комисията.

 

 

 

 

„Безопасната и ефективна ваксина е най-добрият ни опит да победим коронавируса и да се върнем към нормалния си живот,“ заяви в изявление ръководителят Урсула фон дер Лайен. „Трябва да гарантираме, че след като бъде открита ваксина, ние ще сме напълно готови да я използваме“, каза тя, подчертавайки: „Ако искаме ваксинацията да бъде успешна, трябва да се подготвим сега.“

 

 

 

Брюксел повтори, че всички държави-членки ще имат едновременен достъп до одобрената ваксина и че дозите ще бъдат разпределяни въз основа на числеността на населението. Дозите обаче първоначално ще бъдат ограничени, преди производството да може да бъде увеличено, така че комисията препоръча определени групи да бъдат приоритизирани.

 

 

 

 

Те включват здравните работници, хора над 60-годишна възраст, хора с предпоставки, които ги правят уязвими, работниците в спешните служби, трудноподвижни лица и социално-икономически групи в неравностойно положение.

 

 

 

Маргаритис Схинас, еврокомисар по насърчаване на европейския начин на живот, каза пред журналисти, че „в здравеопазването сме по-силни заедно“. Според него стратегията ще гарантира, че „какофонията“ в началото на пандемията няма да бъде повторена. „Координация“ е името на играта“, каза той.

 

 

 

 

ЕС подписа споразумения за предварително закупуване на ваксини с големите фармацевтични компании Sanofi-GSK, AstraZeneca и Johnson and Johnson, за да осигури стотици милиони дози.

 

 

 

 

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириадис подчерта обаче, че „ваксината няма да бъде сребърен куршум“ срещу болестта. „Ваксините няма да спасят живота – ваксинациите ще го направят“, каза тя. Но тъй като не се очаква ваксината да бъде готова и одобрена от властите в продължение на поне още няколко месеца, Кириадис призова „гражданите да продължат да следват съветите за обществено здраве, независимо колко измъчващи и досадни са те.“

 

 

 

Обявяването на стратегията за ваксинация на ЕС идва в момент, в който Световната здравна организация в Европа заяви, че ситуацията в региона е „много тревожна“.
 

Лупа БГ

lupa.bg

 

loading...
Европа

More in Европа

560x315

Германия: „Северен поток-2“ ще бъде завършен. Не можем да прекратим диалога с Москва

октомври 17, 2020
121652682_10219270902305768_3179857198213198117_o

Урсула фон дер Лайен се срещна с Борисов и напусна Европейския съвет заради заразен с COVID-19

октомври 15, 2020
borisov-pozdraviha-me-uvajavame-protestirashtite-no-resheniata-chak-prez-mart-1

ЕНП към българите: Протестирайте колкото искате, но си чакайте редовните избори през март

октомври 15, 2020
macron_20

Франция въведе извънредно положение, Великобритания регистрира 20 000 нови случая на К-19

октомври 14, 2020
60cece7c237920190efaa9e25244fda4

EС започва да следи под лупа чуждите инвестиции

октомври 11, 2020
covid-19-otnovo-nastapva-evropa-zadava-927

Covid-19 отново настъпва в Европа! Задава ли се нов пик в най-засегнатите страни?

октомври 9, 2020