ИНЦИДЕНТИ

Репортерът на Нова телевизия Румен Бахов разбуни мрежата с поведението си към дете без маска

Репортерът на Нова телевизия Румен Бахов разбуни мрежата с поведението си към дете без маска

 

big_EkPJ0OkVcAA5sNu_1519371349004830834_big89f

 

 

 

Репортерът на Нова телевизия Румен Бахов си позволи недопустимо поведение спрямо дете по време на репортаж „Изхвърчал капак на шахта проби резервоара на камион“  в предаването „Здравей, България“ на 12 октомври, съобщават от Националната мрежа за децата.

 

 

Основната тема на живото включване е пътен инцидент на софийска улица. В средата на разговора с потърпевшия обаче, репортерът се втурва към момче, което се качва в автобус на градския транспорт без предпазна маска. В последвалия диалог журналистът му прави груба забележка, че е без маска. Младежът обяснява, че е забравил да си вземе такава и че бърза за училище, но Бахов настоятелно задържа детето и започва публично и изключително унизително порицание пред цяла България. Въпреки молбите на младежа да бъде пуснат, за да не закъснее за училище, въпреки изразеното съжаление и обещание, че това няма да се повтаря, Бахов настоятелно задържа момчето и продължава да го мъмри публично.

 

Непрофесионално и недопустимо е подобно поведение на журналист спрямо дете. Нарушен е етичния кодекс за отразяване на деца и младежи в медиите и Закона за закрила на детето, погазени са човешки права, отразени в Конвенцията на ООН за правата на детето.

 

 

 

Журналистът  си позволява да снима дете без съгласие на родителите, публично го унизява и уронва достойнството му, което може да има за последствие подигравки, психично неблагополучие и страдание.

 

 

Според чл. 17а. от Закона за радиото и телевизията, доставчиците на медийни услуги са длъжни да спазват правата на децата, уредени в Закона за закрила на детето и в други нормативни актове, и да не допускат участие на деца в предавания, които са неблагоприятни за тяхното психическо и социално развитие.

 

 

В Етичния кодекс на българските медии изрично е споменато, че трябва да се избягва интервюиране на деца без съгласие на възрастни, отговарящи за тях.

 

 

 

В  Конвенцията на ООН за правата на детето, член 16, е записано, че детето трябва да бъде защитено от посегателство срещу неговата чест и добро име. В същия смисъл е и чл. 32 от  Конституцията на Република България.

 

 

Национална мрежа за децата настоява Нова телевизия публично да се извини за поведението на Бахов, репортерът да бъде запознат с етичния журналистически кодекс и да бъде санкциониран. Настояваме също Държавна агенция за закрила на детето и СЕМ да изразят позиция и да бъдат предприети незабавни и категорични законови действия за санкциониране на телевизията.

 

 

 

loading...
ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

3213123112

Инстаграм фитнес-модел умира от корона вирус, няколко седмици след като казва, че е измислица

октомври 19, 2020
tia-go-zariazala-toi-ia-gramnal-869

Тя го зарязала, той я гръмнал… Вижте испанската драма между Марио и Хабибе от Кърджали

октомври 18, 2020
17-10-hap copy

36-годишната красавица от Кърджали Хабибе е убитата на бензиностанция в Испания българка

октомври 18, 2020
2112265412

Арестуваха един хората на Цветан Цветанов посред нощ… СНИМКА

октомври 17, 2020
big_191c

Ренета Инджова e пострадала снощи по време на протеста и сблъсъците пред БНТ

октомври 17, 2020
ne-e-viarvane-pochinal-mazh-se-okaza-781

Затваряме му очите – той ги отваря. Преместихме му ръката – той я върна на същото място…

октомври 15, 2020