САЩ

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за ядрените оръжия

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за ядрените оръжия

сащbig_5739

 

 

 

Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една година без всякакви условия договора със САЩ за контрола върху ядрените оръжия, но направеното вчера предложение бе много бързо отхвърлено от Вашингтон, предаде ДПА.

 

 

 

 

Путин каза, че едногодишното удължаване може да бъде използвано за „съдържателни преговори по всички параметри на проблемите“, които се уреждат с договора. Но Съветът за национална сигурност на САЩ каза, че няма шанс това предложение да доведе до успех, а Вашингтон постави допълнителни изисквания за замразяване на ядрени бойни глави.

 

 

 

 

Договорът между Москва и Вашингтон, подписан през 2010 г., ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгърнат. Ако не бъде удължен, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването и напрежение между Москва и Вашингтон, отбелязва Ройтерс. Срокът му изтича през февруари. Преговорите между двете големи сили продължават, но без изгледи за прогрес, съобщава ДПА.

 

 

 

САЩ предупредиха, че ако договорът не бъде удължен, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването, но поставиха нови изисквания пред Москва. „Надяваме се, че Русия ще преразгледа позицията си, преди да започне скъпоструваща оръжейна надпревара“, каза съветникът на американския президент по националната сигурност Робърт О’Брайън.

 

 

 

 

В Туитър специалният представител на американския президент за контрола над въоръженията Маршал Билингсли заяви, че Русия е отстъпила от постигнатите със САЩ договорки за контрол на ядрените оръжия. САЩ положиха всички усилия. Разочароващо е, че Русия се отказа от споразумение, обхващащо за пръв път всички ядрени глави, заяви той, цитиран от ТАСС.

 

 

 

 

Американците искат евентуално удължаване на договора да бъде съчетано с налагане на ограничения и върху бойни глави, които не са предмет на Новия СТАРТ. Вчерашното предложение на Путин не предвижда разширяване на обсега му на действие.

 

 

 

 

Джо Байдън, кандидат-президентът на демократите, който беше вицепрезидент при договарянето на договора и ратифицирането му от Сената, е казвал, че няма да се поколебае да удължи действието му с пет години, каквото беше първоначалното предложение на Путин.

 

Факти БГ

loading...
САЩ

More in САЩ

ТРЪМПphprxigmz_800x

Тръмп в Уисконсин: Ако спечеля в този щат, ще спечеля „цялата игра“

октомври 18, 2020
trump_biden

Втори сблъсък за Белия дом. Тръмп обеща да предаде мирно властта при честни избори

октомври 16, 2020
560x315

Тръмп се върна: „Чувствам се могъщ! Мога да прегръщам красиви жени!“

октомври 13, 2020
baidan-vodi-na-tramp-s-12-punkta-1

Байдън води на Тръмп с 12 пункта

октомври 11, 2020
ТРЪМПphprxigmz_800x

Тръмп е напълно здрав, продължава с публичните ангажименти

октомври 9, 2020
baidan-ima-ogromna-prednina-pred-tramp-1

Байдън има огромна преднина пред Тръмп

октомври 7, 2020