САЩ

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за ядрените оръжия

САЩ отхвърлиха предложението на Путин за ядрените оръжия

сащbig_5739

 

 

 

Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една година без всякакви условия договора със САЩ за контрола върху ядрените оръжия, но направеното вчера предложение бе много бързо отхвърлено от Вашингтон, предаде ДПА.

 

 

 

 

Путин каза, че едногодишното удължаване може да бъде използвано за „съдържателни преговори по всички параметри на проблемите“, които се уреждат с договора. Но Съветът за национална сигурност на САЩ каза, че няма шанс това предложение да доведе до успех, а Вашингтон постави допълнителни изисквания за замразяване на ядрени бойни глави.

 

 

 

 

Договорът между Москва и Вашингтон, подписан през 2010 г., ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгърнат. Ако не бъде удължен, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването и напрежение между Москва и Вашингтон, отбелязва Ройтерс. Срокът му изтича през февруари. Преговорите между двете големи сили продължават, но без изгледи за прогрес, съобщава ДПА.

 

 

 

САЩ предупредиха, че ако договорът не бъде удължен, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването, но поставиха нови изисквания пред Москва. „Надяваме се, че Русия ще преразгледа позицията си, преди да започне скъпоструваща оръжейна надпревара“, каза съветникът на американския президент по националната сигурност Робърт О’Брайън.

 

 

 

 

В Туитър специалният представител на американския президент за контрола над въоръженията Маршал Билингсли заяви, че Русия е отстъпила от постигнатите със САЩ договорки за контрол на ядрените оръжия. САЩ положиха всички усилия. Разочароващо е, че Русия се отказа от споразумение, обхващащо за пръв път всички ядрени глави, заяви той, цитиран от ТАСС.

 

 

 

 

Американците искат евентуално удължаване на договора да бъде съчетано с налагане на ограничения и върху бойни глави, които не са предмет на Новия СТАРТ. Вчерашното предложение на Путин не предвижда разширяване на обсега му на действие.

 

 

 

 

Джо Байдън, кандидат-президентът на демократите, който беше вицепрезидент при договарянето на договора и ратифицирането му от Сената, е казвал, че няма да се поколебае да удължи действието му с пет години, каквото беше първоначалното предложение на Путин.

 

Факти БГ

САЩ

More in САЩ

beliat-dom-dokladat-za-nlo-vse-oshte-ne-e-finaliziran-1

Белият дом: Докладът за НЛО все още не е финализиран

юни 5, 2021
baidan-obeshta-shte-pritisna-putin-kogato-se-vidim-1

Байдън дуе мускули: Ще притисна Путин, когато се видим!

май 30, 2021
big_56c68

CNN: Задържаха мъж, подготвял атентат срещу Джо Байдън

май 27, 2021
posledno-sasht-nama-da-nalagat-sancii-zaradi-proekta-severen-potok-2-1

Последно! САЩ няма да налагат санкции заради проекта „Северен поток 2“

май 26, 2021
618x346-2

Американски сенатор за видео на руската армия: Мамка му!

май 22, 2021
5249fa61bce74e2a81386bdec9c972f3

САЩ започна производство на Ф-16 за България

май 19, 2021