Uncategorized

Скръбна вест: Коронавирусът отне живота на актьора и режисьор Бедо Манукян

Скръбна вест: Коронавирусът отне живота на актьора и режисьор Бедо Манукян

 

unnamed

 

 

Актьорът, режисьор и продуцент Бедо Манукян, за съжаление също стана жертва на коронавируса. Той е починал вчера в София след усложнения, причинени от заразата, стана ясно от публикации на негови приятели и колеги във фейсбук.

 

 

68-годишният Манукян е имал и придружаващи заболявания.

 

 

 

Роден е в семейството на оперетните актьори Сета и Шаварш Манукян. През 1966 г. емигрира заедно с родителите си в Америка. Там следва режисура и продуцентство в престижния Калифорнийски университет (UCLA) и прави кариера в Холивуд, като преди това е момче за всичко.

 

 

 

За пръв път се връща в демократична България през 1991 г., когато идва у нас като копродуцент и сърежисьор на филма „Леблебии“. Запознава се с режисьорката Иванка Гръбчева, която кани Манукян да консултира постпродукцията на игралния филм, посветен на банкера Атанас Буров „Жребият“. След това актьорът снима известната реклама на Банка ДСК, в която той е диригентът.

 

 

 

Преди време участва и в сериала „Дървото на живота“. Окончателно се връща в родината си през 2005 г. Точно по това време става представител за България на Франсис Форд Копола, който снима в Румъния филма „Младост без младост“.

 

 

 

Франсис Форд Копола и Бедо Манукян

 

 

 

Преди време в интервю за репортер на Lupa.bg той сподели и защо е решил да се върне в България: „Куп хора бяха убедени, че съм луд и ме питаха защо го правя. Тогава не ги разбирах, защото не можех да си представя до какви дълбини е стигнала корупцията тук и до каква степен са се променили човешките взаимоотношения. Моите юношески спомени за България бяха доста топли и хубави. Върнах се, защото предпочитам неуредената динамика тук, отколкото уредената апатия там.

 

 

 

Когато всичко ти е уредено, започва да те наляга една апатия и ако ти си еснаф и икономически емигрант ти си преудовлетворен. И в един момент не усещаш как си на коловоза, как полека-лека те карат потребителски да си стигнеш до гроба, без да имаш спомени от този живот.

 

 

 

 

Ако не си икономически емигрант, ако си творец, ако и това ти е необходимост, ти трябва да избягаш от тази апатия. Аз исках да правя човешки филми, такива, които са ме накарали да стана кинаджия. Моят кумир е Робърт Олтман. Вземете неговия филм „Военнополева болница“.

 

 

 

Тази фабрика, наречена Холивуд, вече няма никакво отношение към подобни филми. Искат зрелища. Реших да си дойда тук, където бих могъл да направя това, което искам. Аз исках да запазя душата си.“ По думите му меката на киното се е превърнала в една бездушна фабрика.

 

 

МИР НА ДУШАТА МУ…

 

Лупа БГ

lupa.bg

 

loading...
Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000355400-article2

Иде първият сняг – ето кога да го очакваме според прогнозите на синоптиците от НИМХ

ноември 2, 2020
660_1240fc4c36a5005c02ab0fe7da94b3fd

Черна серия! Коронавирусът донесе смърт и в семейството на Томислав Дончев

ноември 1, 2020
1577637989

Караянчева с разтърсващ пост и прощални думи: Не мога да ти кажа сбогом, тате…

ноември 1, 2020
1577637989

Смърт в семейството на Цвета Караянчева, инсулт и ковид погубиха баща й за дни

ноември 1, 2020
9567fb80967fd6cd020c37f59e1988a1

Коя е тази тайнствената дама в ложата на Григор? Красавицата е дъщеря на известен олигарх…СНИМКИ

октомври 31, 2020
b8f4ee655e354bbb9d6a4eff3caabfc1

Тъжна вест: Журналистът и писател Пламен Григоров почина, покосен от COVID-19

октомври 29, 2020