ОБЩЕСТВО

Студент към премиера: И ние не те харесваме, но рано или късно ще ни чуеш, няма да се правиш вечно на глух

Студент към премиера: И ние не те харесваме, но рано или късно ще ни чуеш, няма да се правиш вечно на глух

 

big_dce

 

 

С течение на времето, на г-н премиера ще му става все по-тежко, тъй като студентите неведнъж сме показвали силата си, неведнъж сме сваляли правителства. Рано или късно, и да иска, и да не иска, ще не чуе, няма да се прави вечно на глух.

 

 

Това каза студент от протеста в София пред Станислав Балабанов по Телевизия 7/8 днес – на 113ия ден на протести срещу властта.

 

 

 

Едно послание към премиера. Той каза, че не ни харесва. Чувствата са взаимни, и ние въобще не те харесваме, и така ще си остане, независимо какво ще се случи, допълни студентът.

 

 

Младият мъж уточни, че по-рано днес са блокирали кръстовището пред Рекстората на СУ, за да покажат, че студентите са сила, но ако нищо не се промени, са възможни и други форми на протест, като например окупации.

 

 

И днес – както миналия четвъртък – студентите отново поведоха протеста с искания за оставките на правителството, премиера Борисов и главния прокурор Гешев. И тази вечер те понесоха огромния транспарант с надпис „Оставка“.

 

 

 

Към 19 ч. студентите блокираха движението край Ректората на СУ, a малко по-късно демонстранти, които участват в протестите на „Отровното трио“ и „Системата ни убива“, блокираха и кръстовището на Орлов мост.

 

 

Хронологията на днешния протест следим на живо.

 

21.00 ч.

 

Гражданите отново са на пл. „Независимост“, за да поискат оставката на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. В района, станал известен като „Триъгълника на властта“ са десетки демонстранти.

 

„Имаме нещо, което те нямат – свободата да мислим, да сме свободни. Това е нещо, което те няма да имат никога. И да, те крадат, но това ще спре рано или късно“, посочи от протестната трибуна адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

 

Точно в 21 ч. площадът бе оглушен от българския химн.
.
Снимка: БГНЕС

 

20.00 ч.

 

Възстановено е към този час движението пред Софийския университет. За близо час в района се допускаха единствено линейки. В момента движението е спряно в района на Орлов мост.

 

19.40 ч.
.
Снимка: БГНЕС

 

Движението на кръстовището при Софийския университет е блокирано от демонстрантите. Намеренията на протестиращите студенти са да отидат до Орлов мост, където отново да блокират другото възлово кръстовище.

 

18.50 ч.

 

С протест на студентите започна днешната демонстрация срещу управляващите. Пред сградата на Софийския университет се събраха младежи от различни университети. Последният повод за техния гняв е изказването на Бойко Борисов, който заяви, че не харесва младите протестиращи.

 

В района, станал известен като “Триъгълника на властта” продължават всяка вечер да се събират граждани. Те държат исканията им от ден 1 да бъдат изпълнени – оставка и предсрочни избори и смяна на главния прокурор. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция и проблеми с независимостта на съдебната власт.

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

А иначе – общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

 

Оф нюз, Фрог нюз, 7/8

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

румен радев-2

Радев с позиция за кабинета „Габриел“, изтегля ли указа си?

март 19, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
phpgebaxh_559x345

Денков обяви, че Габриел няма качества за премиер, Асен Василев я нарече „новото лице на мафията в България“

март 19, 2024
габи-радев

Габриел представи кабинет на президента, Тагарев няма да е военен министър

март 19, 2024
пп-дб-1

Тревога в ПП! Петков и Василев подпалиха телефоните: Готови ли сме за избори

март 19, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024