Политика

Борисов е разпитван три пъти за записите и парите от шкафчето, ако трябва и 20 пъти ще го викаме! ВИДЕО

Борисов е разпитван три пъти за записите и парите от шкафчето, ако трябва и 20 пъти ще го викаме! ВИДЕО

 

big_saa

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов е бил разпитан в прокуратурата три пъти по въпроса за записите и парите от шкафчето. „Ако трябва и 20 пъти ще го викаме“, обяви главният прокурор при изслушването си пред депутатите от парламентарната правна комисия. Той представи доклада на държавното обвинение от януари до октомври, който след това ще бъде разгледан и в пленарната зала. Според обвинител №1 става въпрос за „нещо, свързано с корупция, снимки и така нататък“.

 

 

 

 

На практика Гешев не отговори конкретно на нито един въпрос по конкретно дело от обществен интерес, „защото не съм получил разрешение от наблюдаващия прокурор“ и защото питанията не са били направени предварително. Оправда се и с решение на Конституционния съд, че парламентът не може да го разпитва по определени казуси.

 

 

 

„Прокуратурата спазва закона такъв, какъвто е. Виждам, че сме в предизборна ситуация, но аз не участвам на това поле. Списъци с политици не правим“, декларира Гешев.

 

 

 

Така той отговори на въпрос на депутата от БСП Кристиян Вигенин на въпрос дали прокуратурата ще извади списъците с политици по аферата „КТБ“. За съществуването на такива списъци съобщи предшественикът на Гешев – Сотир Цацаров.

 

 

 

 

Шефът на държавното обвинение обясни, че има наблюдаващ прокурор по делото и той не се меси в неговата работа. Съобщи също, че е бил внесен обвинителен акт от 1800 страници, който е бил разпечатан в 20 копия. Нещо, което не се прави в други държави. „Направихме анализ и го представихме на ЛИБЕ на английски. В него се констатира, че по повечето от дела от обществен интерес са подведени под съдебна отговорност в повечето случаи хора от управляващата партия. Виждам, че сме в предизборна ситуация, няма да участваме в нея“, заяви Гешев.

 

 

 

По въпроса за критичния доклад на Европейската комисия главният прокурор обясни, че с години се е изграждал един поглед за главния прокурор и неговите функции. „Изграден е един мит. Няма проблем да участвам във всяко обсъждане, но това трябва да бъде преценено от българската държава. Прокуратурата спазва закона, какъвто е“, обясни той.

 

 

 

„Нямам никакви притеснения за контрол на главния прокурор. Не ме притеснява искането за моето отстраняване. Моята работа е на висш административен ръководител, а те включват общи методически указания, спазване на законността и чисто административна работа. Вероятността главният прокурор да извърши престъпление е като при всеки висш държавник. Реалните проблеми са, че Наказателният кодекс е от времето на др. Тодор Живков“, обяви още Гешев.

 

 

 

На въпрос докъде стигнаха делата за приватизацията на прехода обвинител №1 отговори, че е получен анализ от Държавна агенция Национална сигурност. „Когато сме готови, ще излезем със съответните анализи. От компетентността на парламента е да направи необходимото да отпадне давността. Нарушенията са различни и с голям обем. В разумен срок ще кажем дали има нарушения, в които основни действащи лица са висшите държавни служители, свързани с приватизацията. Обемът е огромен – над 6000 сделки без общинската приватизация“.

 

 

 

 

Предпазлив беше Гешев и на въпрос докъде стигна разследването на провиненията на бившия финансов министър Владислав Горанов. От отговора му се разбра, че данните са обобщени, но Гешев не се е интересувал от този казус и не може да оказва влияние на председателите на ВАС или ВКС. „Не мога да въздействам на наблюдаващите прокурори“, повтори отново той.

 

 

 

 

Иван Гешев на няколко пъти повтори, че който е нарушил закона, ще бъде подведен под отговорност и че не го е страх от нищо. По въпроса за имотите на премиера Бойко Борисов в Испания отговори, че не е запознат в детайли със случая и ако му е бил зададен въпроса по-рано, е щял да поиска разрешение от наблюдаващия прокурор да изнесе данни. От думите му се разбра, че премиерът е разпитан и се е явявал три пъти пред разследващите органи. „Ако трябва, ще се яви и 20 пъти“, заяви Гешев. „Прокуратурата се занимава само с наказателна отговорност, а не с политическа отговорност“, допълни той.

 

 

 

 

 

Главният прокурор изрази уважението си към служителите на МВР по време на протестите. „Те свършиха перфектно работата си в условия на пандемия. Никоя полиция в Европа няма да изтърпи да изяде толкова бой. Но ако някой нарушат правилата, ще носят наказателна отговорност“, каза той на питате за полицейското насилие над протестиращи. СРП е направила 5 проверки.

 

 

 

Гешев не отговори пряко на искането на Висшия адвокатски съвет за оставката му. Но изрази неодобрение от факта, че през годините в БНТ и медиите се изявяват само подсъдими, адвокати, но не и прокурори. „Никой не постави въпроса защо подсъдими коментират досъдебни производства от чужбина, защо лъжат. През годините се говореше, че прокуратурата е тайна организация. Прокуратурата дава информация, без да нарушава презумпцията за невиновност, с разрешение на наблюдаващия прокурор. В над 90% се случва това.  Явно това не искат да се знае.“.

 

 

 

 

На няколко пъти главният прокурор спомена обвиненията към Васил Божков, без да го назове по име. „Явно някой не иска да каже колко са регистрираните артефакти. Не се харесва“, допълни той. Той се възмути и от факта, че държавата е била ощетена от подобни обвиняеми.

 

 

 

Оф нюз

 

https://offnews.bg/temida/geshev-borisov-e-razpitvan-tri-pati-ako-triabva-i-20-pati-shte-go-vi-738161.html

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024