Коментари

Български лекар в отворено писмо до Борисов: Рискувате живота и здравето на близките ми

Български лекар в отворено писмо до Борисов: Рискувате живота и здравето на близките ми

 

phpsosy9o_800x_

 

 

Д-р Борис Таблов публикува на фейсбук профила си отворено писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с намеренията срокът на карантината за коронавирус да бъде намален от 14 на 10 дни. Д-р Таблов е анестезиолог-реаниматор в град Нойрупин, Германия. Епидемията от COVID-19 го поставя в първите редици на лекарите, борещи се за живота на тежкоболни пациенти.

 

 

 

 

Завършил е медицина в Плевен през 2002 г. Специализира Анестезиология и интензивно лечение. От 2010 г. работи в клиниката в Нойрупин. Има и допълнителни квалификации по спешна и по интензивна медицина. Преподава в местния медицински институт и е част от група лекари, които са отговорни за медицинското осигуряване при случаи с голям брой пострадали. Семеен е, има две деца. Лекар трето поколение.

 

 

 

Ето и текста на писмото му:

Отворено писмо до министър-председателя на Република България

Уважаеми г-н Борисов,

Пиша това писмо в качеството си на разтревожен гражданин във връзка с излязлото в медиите съобщение, че цитирам : „Министър-председателят Бойко Борисов изненадващо обяви, че карантината на заразените с коронавирус в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни. В изявление пред журналисти в Брюксел, където е на заседание на Европейския съвет, Борисов заяви, че е разпоредил тя да бъде съкратена. Минути по-късно в изявление, публикувано в профила му във „Фейсбук“, вече се заявява, че карантината ще бъде намалена на 10 дни.“.

 

 

 

 

В качеството си на лекар, следящ от близо темата COVID-19 смятам, че подобно решение може да бъде взето единствено от експертите имащи необходимите научни познания да интерпретират все още нееднозначните научни данни за вредите и ползите от подобно решение. При рязко растящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на адекватно обхващане на контактните лица на далите положителни проби, изразената позиция за присъствено обучение на учениците, въпреки множеството случаи на заболели учители и ученици в последните дни, което прави училищата идеална среда за нарастващо разпространение на вируса, недостатъчно еднозначни доказателства, че този срок на карантината е оптимален, подобно решение създава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от подобен сценарий. Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на далеч по-радикални мерки, въпреки значително по-малкия брой случаи.

 

 

 

В качеството си на син, брат, чичо, племенник, братовчед смятам, че с подобно решение подлагате на риск здравето, а индиректно и живота на близките ми. В условия на пандемия, отнемаща всекидневно живота на все повече хора, вашата основна задача би трябвало да бъде подчинена на ограничаване на косвените щети от нея, а не да налагате решения, които могат да доведат до увеличаване на директните загуби. Оставете решения за медицинската част на кризата на тези, които имат нужната компетенция и се концентрирайте върху проблемите в останалите сфери на обществения живот, които сигурен съм са не по-малко решаващи за справяне със ситуацията.

 

 

 

В качеството си на медик и колега, смятам че решението, което мислите да наложите подлага на пряк риск биологичното оцеляване на всеки български медик, участващ активно в лечението на пациенти независимо на коя линия работи. В деня, в който отбелязваме трагичната кончина на пореден български лекар, а статистиката отчита нови 43 положителни проби сред здравни работници, сте готов да разпоредите еднолично мярка, с потенциал да направи тази статистика още по-черна? И всичко това на фона на все повече здравни заведения, алармиращи, че са достигнали максималния си капацитет, точно заради липса на персонал. Легла държавата може и да има. Но не те ще спасяват нуждаещите се.

 

 

 

 

Уважаеми г-н Премиер,

съдбата на държавниците е такава, че остават в историята не толкова с успехите си, колкото със значимите си провали. Последните месеци видяхме немалко примери на политици, компрометирали себе си със спорни решения, довели до загуба на човешки животи. Мъдрият ни народ е казал – седем пъти мери… Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане назад няма.

 

 

 

 

С уважение,
Борис Таблов

П.п. Апелирам всички здравомислещи хора, съгласни с позицията ми, да намерят начин да изразят подкрепа с надеждата, че може и да ни чуят. Благодаря!

 

 

Оф нюз

https://offnews.bg/zdrave/balgarski-lekar-v-otvoreno-pismo-do-borisov-riskuvate-zhivota-i-zdrav-738327.html

 

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024