ОБЩЕСТВО

Ден 115: Граждани на площада с мисъл за “главната тиква” на републиката! СНИМКИ/НА ЖИВО

Ден 115: Граждани на площада с мисъл за “главната тиква” на републиката! СНИМКИ/НА ЖИВО

boiko_tikva_protest_bgnes
Навръх Деня на вси светии граждани излизат на площада с мисъл за “главната тиква на републиката”. Заявката за днес е на площада да има много тикви. Това е 115-тия пореден протестен ден.

Протестът започна с пърформанс на „извънреден таен брифинг с Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и министри от кабинета“. Пърформънсът е организиран от „Системата ни убива“. „Брифингът“ се провежда на стълбите на новия парламент, а „Борисов“ бе включен от Банкя, понеже е под карантина заради коронавируса.

 

 

 

 

 

Последователно бе дадена думата на министрите Деница Сачева и Николина Ангелкова, в чиито образи влязоха протестиращи. Участва и „ген. Мутафчийски“, който повтори, че „ще се мре“.

 

 

Тикви със снимки на депутати са наредени на стълбите пред парламента.

Хронологията днес следим на живо.

 

20.00 ч.

 

Стотици са вече гражданите на площада. Недоволните честитиха именния ден на премиера Борисов, чийто прякор сред протестиращите е именно „Тиквата“.

 

„Както знаете, посланието тази вечер е „Да сготвим Бойко“. Всеки от вас може да си вземе тиква и да я сготви вкъщи“, обяви от трибуната Арман Бабикян.

 

„Единственото, което ви молим – срещу всички тези безплатни тикви, изпращайте ни снимки на „сготвения Бойко“, допълни още пиар експертът от „Отровното трио“.

 

;

 


.

 

 

 

 

 

.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

19.40 ч.

 

Майките от „Системата ни убива“ също организираха акция с тикви. Те подредиха в една линия пред сградата на бившия Партиен дом тикви с лицата на депутати..

 

19.26 ч.

 

Десетки граждани вече са на пл. „Независимост“. Тази вечер на жълтите павета са изсипани стотици тикви по случай Хелоуин.

 

 

 

Продължава да кипи общественото недоволство срещу управляващите и главния прокурор. Исканията на гражданите остават непроменени от първия ден – оставка, предсрочни избори и гарантиране независимостта на съдебната власт. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция.

 

 

 

 

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

 

 

 

 

 

Междувременно продължава международният отзвук на случавщото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

 

 

 

 

 

А иначе – общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

 

 

 

 

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

 

Фрог нюз, Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024