ОБЩЕСТВО

Ден 88: В навечерието на дебата в ЕП за проблемите в България – протести в София и Брюксел

Ден 88: В навечерието на дебата в ЕП за проблемите в България – протести в София и Брюксел

ostavka1_bgnes

88-ми ден на протести.

Граждани отново се събраха в центъра на София. Исканията им остават непроменени – оставки на правителството и главния прокурор, предсрочен вот с машинно, дистанционно и електронно гласуване.

Протестиращите казаха, че с нетърпение чакат утре разговорите в Брюксел за протестите в София, съобщи БНТ.

Гледайте кадри на живо:

Наситена със събития бе поредната протестна седмица. Почти три месеца изминаха от началото на гражданското недоволство. Утре в Брюксел се очаква обстоен дебат за ситуацията у нас, за върховенството на закона, борбата с корупцията и отчетността на главния прокурор.

Хронологията на събитията следим на живо.
.
Снимка: БГНЕС.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

20.00 ч.

 

Постепенно се събират протестиращите в района, станал известен като „Триъгълника на властта“. Към този част не се е събрало голямо множество. Обстановката под прозорците на властта е спокойна.

 

19.00 ч.

 

Под прозорците на Брюксел се проведе днес протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Граждани застанаха пред сградата на Европейската комисия ден преди дебата за върховенството на закона у нас.

 

Демонстрантите обърнаха внимание на Доклада на ЕК за върховенството на закона в частта му за България, който беше публикуван на 30 септември.

 

Предстои утре да бъдат обсъдени очертаните в доклада промени и да бъде дебатирана проекторезолюцията за България, която трябва да бъде гласувана в четвъртък.
Днешният протест идва ден след четвъртото Велико народно въстание и поредната заявка на властта, че няма да подаде оставка. През тази седмица излезе докладът на Европейската комисия, в която бяха очертани основните проблеми у нас. Управляващите обаче го разчетоха като положителен и заявиха, че Брюксел ни е похвалил за борбата с корупцията. Междувременно днес стана ясна и проекторезолюцията, която е доста по-остра от иначе дипломатичният доклад.

 

 

 

А иначе – хиляди граждани се стекоха на жълтите павета вчера. Четвъртото велико народно въстание премина спокойно, като за пръв път в спирка на протеста се превърна площадът пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. Хронологията на събитията може да видите тук. А обобщението – тук. 

 

 

 

До този момент общо три Велики народни въстания са се провели в столицата, като при две от тях се стигна и до известна ескалация на напрежението. Така имаше при първият национален протест, който започна още от сутринта. Имаше пребити журналисти, задържани граждани. Пострадаха и полицейски служители. 

 

 
На 22 септември пък в късните часове до ескалация се стигна, след като протестиращите се преместиха пред сградата на вече бившето Народно събрание в района на паметника на Цар Освободител, където бързо бе образуван полицейски кордон, който не пропускаше протестиращите да преминат по улицата между БАН и НС.
Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

 

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията. 

 

 

 
Вече дни наред освен протести в района, станал известен като “Триъгълника на властта”, граждански акции има и на различни точки в столицата. Чест обект на общественото недоволство са медиите – протести вече няколко пъти е имало пред сградата на Българската национална телевизия. Припомняме още, че преди няколко дни там възникна известно напрежение по време на предаването “Панорама”. Гост в студиото бе политологът Стойчо Стойчев, който бе замерян с яйца при излизането си от сградата.

 

 

 

 

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

 

 

phpjhxghb_800x_

 

 

 

Българи, живеещи в Белгия, отново се събраха пред Европейската комисия в Брюксел на вече редовния неделен протест срещу Борисов и Гешев.

 

 

 

 

Демонстрантите обърнаха внимание на Доклада на ЕК за върховенството на закона в частта му за България, който беше публикуван на 30 септември.

В директна връзка с представители на Инициатива „Правосъдие за всеки“ бяха дискутирани констатациите в документа.

 

 

 

 

Резолюцията за България, която ще бъде подложена на дебат в Европейския парламент утре и на гласуване в четвъртък, също беше една от най-дискутираните теми на днешния протест.

 

 

 

Исканията на протестиращите остават същите: незабавна оставка на кабинета „Борисов 3“ и на главния прокурор Иван Гешев, възстановяване на върховенството на закона, ефективна съдебна реформа, честни избори, лустрация, свобода на словото.

 

 

 

 Фрог нюз, Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024