Европа

ЕП готви шамар за Борисов тази вечер. Гласува днес резолюция за върховенството на закона у нас

ЕП готви шамар за Борисов тази вечер. Гласува днес резолюция за върховенството на закона у нас

shambig_big_4302

 

 

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще гласува днес проект на резолюция за България, предаде БТА. Това предвижда дневният ред на заседанието на парламентарната комисия.

 

 

Проектът е изготвен от председателя на комисията Хуан Агилар (от групата на социалистите и демократите, Испания). Днешното гласуване ще определи дали текстът ще бъде внесен за обсъждане на заседанието на ЕП в следващите дни. Към предложения текст може да бъдат внасяни допълнения и изменения до гласуването в пленарната зала.

 

 

В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността.

 

 

 

Допълва се, че у нас се наблюдават изказвания с реч на омразата, включително от членове на правителството и депутати, защитени от законово преследване по този повод със своя имунитет.

 

 

 

 

Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната и се посочват конкретни примери. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

 

 

 

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Посочва се, че правосъдната система у нас не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване на отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

 

БТА

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024