Политика

Здравният министър опроверга Кунчев: Няма да има промяна в заповедта за карантина!

Здравният министър опроверга Кунчев: Няма да има промяна в заповедта за карантина!

 

izvanredna-zapoved-na-zdravnia-ministar-vav-vrazka-s-covid-19-5

 

 

 

Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена:

 

 

 

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички.“

 

 

Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

 

 

 

 

Така днес в сблъсък влязоха различните здравни органи в страната по въпроса дали хората във властта трябва да спазват правилата за карантина като всички останали български граждани.

 

 

 

Заради случаите на отменена карантина на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов ще се наложи да бъде изменена заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен с коронавирус. Това стана ясно от думи на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред „Свободна Европа“. Той самият също е под карантина заради контактите си с премиера, който е с COVID-19.

 

 

 

Според Кунчев заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности, които са изключения, за които ще е възможно изолацията да бъде отменена. „Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това … Представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?“, мотивира се той.

 

 
Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде свалена.

 

 

 

Малко по-късно обаче се обадиха от здравното министерство с категоричната позиция, че подобни помени в полза на конкретни лица няма да се правят.

 

 

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички“, обявиха от ведомството на Костадин Ангелов.

 

 

 

И напомниха: „Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024