Здраве

Инфекционист: Всички мерки, които се предприемат, са с цел да се покаже, че нещо се прави

Инфекционист: Всички мерки, които се предприемат, са с цел да се покаже, че нещо се прави

 

 

trifon_valkov

 

 

 

 

Мерките за намаляване на карантината от 14 на 10 дни дойде със закъснение. Говоря и за опита на колегите зад граница. След 7-мия ден отделянето на вируса в носоглътката е много малко. Затова се намаляват дните. Няма как маски да предпазват напълно от заразяване. Абсурдно е да се носят маски на открито.

 

 

Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

 

„Цялото лекарско съсловие е наясно обаче, че маски няма как да ни предпазят напълно“, подчерта той. „Логиката в това не е медицинска. Това е опитът на здравната система да ограничи разпространението на заболяването“.

 

 

„Тази практика се оказа непечеливша във времето. Маската става негодна в момента, в който я поставим“, подчерта д-р Трифон Вълков.

 

 

 

Хирургичните маски до 1 час могат да се носят и трябва да бъдат сменени. Голяма част от хората носят тези маски по няколко месеца. Когато говорим за коронавируса, маската и за една минута не може да ви предпази. Тя е непригодна към такъв тип инфекции.

По думите му вирусът е циркулирал вече в Европа. „Вирусът все още се адаптира. Той няма интерес да убие гостоприемника си“.

 

„Това, което наблюдавахме в края на месец март и началото на април, първите хора, които вкараха вируса в страната, бяха мигранти и те бяха първите пациенти в болниците. Те имаха тежки кашлици, които продължаваха със седмици. Това със самоизолирането трябва да се спазва от хора, които са проявили симптоми“, коментира д-р Вълков.

 

 

„Не трябва да се доверяваме на 100% на PCR тестовете. Те се използват, защото нямаме нещо по-добро. Хората, даващи положителни тестове, но без клинични симптоми, не означава, че са заразни. Тестовете при тях отчитат разпад на вируса“, обясни инфекционистът.

 

 

Той посъветва хората да следят собствените си симптоми. „Ако сме контактували с болен от COVID-19, но не проявяваме симптоми, не е задължително да си правим тест“, заяви той.

 

 

 

Това със самоизолизаренот е добре да бъде спазвано от хора със симптоми. Не може да имаме доверие на ПСР теста на 100 процента. Има тънки моменти по време на диагностиката, които могат да опорочат пробата. Положителният тест не означава, че тези хора са заразни. Те са добре. Разбира се, че тези хора не трябва да си стоят вкъщи. ПСР-а хваща и вируси в разпад.

 
Според д-р Вълков по-вероятно е да се заразим от човек, проявяващ симптоми, отколкото от болен без симптоми. Всички мерки, които се предприемат са с цел да се покаже, че нещо се прави.

 

 

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023