Здраве

Ненков: Усетите ли някой от тези 3 симптома на К-19 – веднага при личния лекар

Ненков: Усетите ли някой от тези 3 симптома на К-19 – веднага при личния лекар

 

phpbljgbn_559x345

 

 

Ако знаех, че ще ме питате дали ще ни затворят и кога, щях да си взема боба от нас и да го хвърлям. Това заяви в ефира на Нова тв д-р Мирослав Ненков, който е прекарал К-19, но много леко.

 

 

 

Той се е заразил, след като е контактувал с положителен колега, но е бил безсимптомен носител.

 

 

 

„Приятно е очакването, че като някой е изкарал К-19, вече има антитела и няма да се зарази. Не знам колко е вярно. Аз лично на третата седмица вече нямах никакви антитела“, каза той.

Ненков смята, че този вирус трябва да се завърти по един или друг начин.

 

 

 

 

Доц. Мангъров е прав, че клетката на вируса може да проникне през маската. Ако обаче аз кихна срещу вас, ще изстрелям секрети, на които има вирус. Маската обаче ще ги спре„, обясни той.

 

 

 

„Смятам, че когато посееш вятър, ще пожънеш буря. Управляващите ни в момента хора много лесно извиват истината. Толкова лесно, че даже и децата разбират. Когато систематично извиваш истината, хората няма да ти повярват.

 

 

 

 

Не ме питайте дали трябва да има затягане на мерките, аз съм просто един лекар в операционната. Хората сега не вярват, че К-19 е опасен, защото при 7 случая затвориха държавата, а сега при 700 не.

 

 

 

Властите имат 3 варианта – единият вариант е като Швеция – казва се просто хората да си мият ръцете и да носят маски, вторият е „късият повод“, от който власите ги е страх, а третият е този – мерки тук-таме за нещо – може би ще има мерки , може би ще затваряме кафенетата в 22 часа – това е извиване на истината“, заяви Ненков.

 

 

 

Той заяви, че за лекарите е важно да докажат, че са велики и страхотни. Нашата гилдия има проблем с егото, именно заради това има разнопосочни мнения на специалисти относно К-19.

 

 

 

„Тежките случаи, които стигат до компетенцията на колеги с моята специалност, са хора, които са развили белодробните симптоми на болестта. Те са много тежко болни хора. Те са много трудни за грижа“, каза докторът.

 

 

 

На въпрос дали е реалистичен сценарият да имаме недостиг на лекари, Ненков просто отвърна: „Да пази Господ, не мога да кажа“.

 

 

 

Той призна, че не се е лекувал с нищо, когато е разбрал, че има К-19. „Нямах симптоми, какво да пия? Не бива да пием лекарства, без да знаем за какво реално“, каза той.

 

 

Според него е важно веднага да се потърси медицинска помощ при който и да е от симптомите, да се носят маски и често да се мият ръцете.

 

 

 

„Свикнали сме, когато кихаме, кашляме и имаме температура, да казваме, че това е настинка. Сега обаче ситуацията е малко по-различна. Първо трябва да се отиде при личния лекар”, добави той.

 

 

 

„Да се надяваме, че няма да стигнем до положение, в което лекарите ще трябва да избират кой да лекуват и кой не“, каза Ненков.

 

 

Блиц

Здраве

More in Здраве

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023