Политика

Нинова към Цвета Караянчева: Заради достойнството на българските жени, освободете поста

Нинова към Цвета Караянчева: Заради достойнството на българските жени, освободете поста

098f696b99e04a30a13003d19ec828cc

 

 

 

БСП внася днес искане за оставката на Цвета Караянчева, обяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

 

В декларация от името на групата Нинова подчерта, че искането председателят да бъде отстранена от поста е мотивирано с 5 аргумента.

„Първият – непознаване на Конституцията на Република България и погазване на Правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е със силата на закон.

 

Второ – поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание в придатък към волята на един човек, премиера Борисов.

 

Трето – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на законите.

 

Четвърто – незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента и

пето – думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията“, заяви Корнелия Нинова пред депутатите.

Лидерът левицата даде и няколко примера, които, според нея, доказват основанието на критиките, посочени в тези пет точки. Според нея, още в първите минути на встъпването си в длъжност Караянчева е показала непознаване на основния закон като е заявила, че депутатите представляват определени райони и избиратели, а в конституцията е записано, че представляват целия народ.

Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания“, продължи с критиките лидерът на БСП. Министър-председателят не е идвал от една година в НС. Последното му участие е било на 22 ноември 2019 г., обяви Нинова.

Госпожа Караянчева не може или не иска да осигури изслушването му, допълни соцлидерката.

 

Нинова припомни още, че премиерът вече цяла година не е присъствал на парламентарен контрол и попита дали някой е депутатите познава подобна практика в законодателен орган на друга европейска държава.

„Няма го на промени в кабинета, на актуализация на бюджет, на приемане на бюджет, на изключително важни въпроси“, допълни още Корнелия Нинова.

 

Председателят на парламента посочвала, че премиерът е зает, а той или кара джипа, или правr риалити шоу с министри в дън горите Тилилейски, за да анализира на пънчета вжният доклад на агенцията „Мудис“, обясни Нинова.

 

БСП критикува председателя на парламента за думите „Като не ти харесва метрото, ходи пеша, бе“, с което обиждала хората и уронвала престижа на парламента.

 

Председателят Цвета Караянчева възпрепятства и нормалния ход на законодателния процес, недопускайки за разглеждане в пленарната зала предложенията на опозицията, заяви Нинова. 22 законопроекта, внесени от левицата, някои от които преди три години, стоят на трупчета и не им се дава ход, обяви още Нинова, а други, които имат само 24-часово престояване влизат в зала, заради лобистки интереси, посочи лидерът на левицата.

 

Тя изреди и останалите аргументи на опозицията да иска оставката на парламентарната председателка. Сред тях са грубо показване на правилата на законодателния процес и влошаване на качествата на законите, според БСП.

 

Незачитане на принципа на прозрачност и публичност и думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията, са останалите прегрешения на Караянчева, които съзира БСП. Към тях социалистите добавиха и неуредиците с достъпа на журналистите в Народното събрание до депутатите, което възпрепятства работата им.
Сред много примери Нинова посочи и изтеклият в публичното пространство запис, на който глас, силно наподобяващ този на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отправя обиди към Цвета Караянчева.

 

Госпожо Караянчева, подайте оставка заради достойнството на българските жени, призова накрая на изявлението си Корнелия Нинова.

 

 

 

 

ДПС са внесли 96 подписа в деловодството на Народното събрание с искане на оставката на председателя на НС Цвета Караянчева. Това стана ясно от брифинг на председателя на партията Мустафа Карадайъ. 

 

 

 

„За 1 месец проведохме срещи и консултации с различни парламентарни групи за обсъждане на мотивите. ГЕРБ изразиха съгласие с нашите мотиви. Аргументите на БСП ги чухме от трибуната на НС от председателя на парламентарната група. Видяхме се и с Воля, и с част от независимите народни представители. Те също изразиха съгласие с аргументите ни“, добави Карадайъ.

 

 

 

В мотивите са посочени нарушения на Конституцията и законите, както и конкретни факти за неизпълнение на задълженията на Караянчева.

 

 

 

„Освен това, многобройните случаи, уронващи авторитета на институцията председател на НС, са известни на цялото общество, като някои от тях сме ги посочили в мотивите“, обясни той.

 

 

По думите на Карадайъ нито парламентарната група на БСП, нито на ДПС е в състав, който да покрива изискуемия минимум по правилник, а именно 80 народни представители. Тези 96 подписа са от народни представители на двете партии – БСП и ДПС.

 

 

„Утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е – дали се олицетворява с образа на г-жа Караянчева. Те ще го покажат със своето действие“, категоричен е председателят на Движението за права и свободи.

 

 

Междувременно БСП и ГЕРБ се скараха от трибуната на Народното събрание. „Съберете разнебитената си партия и подайте оставка“, обърна се депутатът от левицата Филип Попов към ГЕРБ.

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова обвини Караянчева в погазване на правилата на законодателния процес. По думите й тя не зачита принципа на прозрачност и публичност в работата на законодателния орган. Нинова даде пример и с изказването на председателя на НС пред партийния актив в Лом.

 

 

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова от своя страна попита с какво право Нинова иска оставката на Цвета Караянчева.

„Това не са аргументи. Това по-скоро отново е опит да се отклони вниманието на българските граждани и да се отнеме парламентарно време. Употребата на парламента за теснопартийни интереси не е инвестиция с дългосрочен дивидент“, категорична е Дариткова.

 

 

 

„Единственото, което ви интересува в момента, е да вземете властта“, посочи още тя. „Демократичният начин да се оцени мнението на народа е да се проведат редовни парламентарни избори. Всяко друго изказване на мнение от страна на българските граждани е по-скоро претенция без да има реални основания“, добави още председателелят на ПГ на ГЕРБ.

 

Оф нюз, Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024