ОБЩЕСТВО

От МВР се похвалиха, че са глобили над 17 000 души за неносене на маска

От МВР се похвалиха, че са глобили над 17 000 души за неносене на маска

 

ss

 

 

 

23 000 нарушения на мерките срещу COVID-19

Над 75% от съставените актове за установяване на административно нарушение на мерките срещу COVID-19 са за неносене на маска. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи, предоставени от „Монитор“.

 

 

 

Полицията е глобила 17 652 души за липсата на медицинското предпазно средство на закрити места от 13 март – началото на извънредното положение, до 18 октомври. Санкциите за това нарушение са в размер от 300 до 1000 лева за физически лица и от 500 до 2000 лева за юридически лица, припомнят от ведомството. Общо наложените санкции от МВР за неспазване на противоепидемични мерки са 22 929 за същия период.

 

 

 

 

 

В столицата все по-често се забелязват нарушители в големите търговски центрове. Според данни от Столичната здравна инспекция само през изминалата седмица са съставени общо

 

 

 

 

70 акта за неспазване на мерките в моловете

6 пък са раздадените „честитки“ в нощни заведения.

СРЗИ уведоми, че засиленият контрол в тази посока ще продължи.

Освен скок в заболеваемостта от COVID-19 в последните 30 дни се забелязва и драстично увеличение на контактните лица. В рамките на месец броят на гражданите, поставени под задължителна изолация, е нараснал четворно. В момента у нас те са над 15 хил., сочат данните от РЗИ.

 

 

 

 

Справка от МВР за „Монитор“ показа и че един на сто карантинирани нарушава задължителната изолация. Според статистиката от 13 март, когато бе въведено извънредното положение в страната, до неделя – 18.10., забрана да напускат дома си вследствие на контакт със заразени са получили 300 хил. души. От тях 3079 са с досъдебни производства за това, че са напуснали адреса, в който е трябвало да се изолират. За нарушителите на карантината се предвижда глоба в размер на 5000 лв.

 

 

 

 

При въвеждането на извънредното положение обаче наказанието за провинилите се карантинирани бе много по-строго. То предвиждаше до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 бона глоба.

Така преди дни 22-годишен младеж от Варна беше осъден за нарушаване на карантината

 

 

 

 

по време на обявено извънредно положение в страната. Съдът одобри споразумение с прокуратурата и младежът се съгласи да получи 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 10 000 лева.

 

 

 

 

Наш гурбетчия отнесе пробация заради неспазване на карантина

 

 

Наш гурбетчия от панагюрското село Поибрене получи 7 месеца пробация-среща с пробационен служител и задължителна регистрация по настоящ адрес, заради неспазване на карантина, наложена му по повод на COVID-19.Присъдата е на районния съд в Панагюрище отпреди дни. Нарушителят С.М. от Поибрене бил на работа в Германия и заради пандемията се върнал в родината на 20 май т.г. Когато влязъл в България през ГКПП-Видин, е бил поставен под карантина на РЗИ-Видин и в продължение на 14 дни той трябвало да е в домашна изолация, без да напуска жилището си. Ден по-късно гурбетчията бил забелязан да си купува кафе от автомат в центъра на селото и след сигнал патрул на МВР го предупредил да се прибира веднага вкъщи, защото върши престъпление.

 

 

 

 

Десет дни по-късно органите на реда в районното управление на полицията в Панагюрище посетили дома на С. и не го намерили. Човекът се метнал на колата си и отишъл до столицата, за да забере сина си. За постъпките на С.М. панагюрската прокуратура издала обвинителен акт срещу него – обвинен е, че в условията на продължавано престъпление е нарушил мерките, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората по време на епидемична обстановка, свързана с разпространението на пандемията COVID-19 и смъртни случаи.

 

 

 

 

Пишман гурбетчията не е изпълнил задължението да не напуска дома си или мястото на пребиваване в посочения в предписанието 14- дневен срок, като е пребивавал на обществено място и деянията са извършени по време на пандемията COVID-19, което е престъпно деяние по Наказателния кодекс.

 

 

 

В Сливен издадоха 100 акта

 

 

 

 

100 акта за неносене на предпазни маски в закрити помещения са издали от РЗИ-Сливен по време на над 200-те проверки за времето от 15 до 18 октомври, съобщиха от областния кризисен щаб. В периода от 15 до 18 октомври включително служители на РУ на МВР в четирите общини са осъществили 147 проверки, при които са съставени 12 предупредителни протокола на собственици или управители на търговски обекти. 32 са проверките на ОДБХ в търговски обекти и заведения за обществено хранене на 15 и 16 октомври, които приключили с едно предписание на собственика на смесен магазин.

 

 

 

 

 

Дирекция „Инспекция по труда“ е осъществила контрол в 13 предприятия, като в 2 от тях бяха дадени задължителни за изпълнение предписания.

От РЗИ – Стара Загора съобщават, че от началото на март до 19 октомври са извършили 1917 проверки, като сред тях са и 993 на фризьорски и козметични салони.

26 са образуваните съдебни дела на територията на районен съд – Казанлък за нарушение на наложена карантина, 20 са приключилите с наложени условни присъди, пробация и глоба от по 10 000 лв.

 

 

 

 

Лекар в Добрич почина, други 9 медицински лица са заразени

 

 

 

Ива Димитрова

 

 

 

Д-р Николина Кулева е починала в ОАИЛ на МБАЛ-Добрич след 11 дни интубация, съобщиха нейни близки. 59-годишната жена е имала съпътстващи заболявания и въпреки усилията на колегите ѝ да я спасят краят е бил злополучен. Д-р Кулева е дългогодишен училищен лекар и специалист в общопрактикуваща практика в I ДКЦ. Тя беше и лекуващ лекар в Дома за деца, лишени от родителска грижа и специални здравословни грижи в жк „Добротица“.

 

 

 

 

 

Девет са медицинските лица с положителни проби за коронавирус, съобщават от РЗИ – Добрич. Това са 2-ма лекари, 1 стоматолог, 3 медицински сестри, 1 лаборант и 2 санитарки. Сред установените положителни резултати има един учител и двама ученици.

 

 

 

 

За периода от 12.10.2020 г. до 18.10.2020 г. на територията на област Добрич са регистрирани общо 45 случая. Общият брой на изследваните с RT – PCR тестове за COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната е 136, заявяват от РЗИ. За същия период поставените под карантина лица на територията на цялата област са 161 души, от които 151 лица са карантинирани като контактни, а другите 10 – като пристигнали от рискови зони. От потвърдените 45 случая през изминалата седмица 7 са хоспитализирани, от тях 1 в ОАИЛ.

 

 

 

ОД на МВР за периода от 12.10.20 г. до 16.10.20 г. е извършила общо на територията на областта 2158 проверки на лица, поставени под карантина, и 481 проверки на търговски обекти по спазване на противоепидемичните мерки. От ОД на МВР посочват, че не са установени нарушения.

 

 

 

 

Дирекция „Инспекция по труда“ за периода от 12 до 16 октомври отчита, че са били проверени 17 обекта на територията на областта с общо 280 работници и служители в тях, а броят на приключените проверки е 10. Сред пропуските, открити при проверките, са в оценката на риска не е обхванат риск от разпространение на зараза с COVID-19; не са планирани подходящи мерки за ограничение на разпространението на заразата с коронавирус и работодател не е удостоверил с подписи на назначените за проведен извънреден инструктаж за въведените противоепидемични мерки.

 

 

Монитор

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024