ОБЩЕСТВО

Примката около властта се затяга: Студентите също излязоха на протест с искане за оставка

Примката около властта се затяга: Студентите също излязоха на протест с искане за оставка

 

fd8fe349e3291328240f763de72f3dac

 

 

Примката около властта с исканията за оставка на правителството се затяга, след като и студентите излязоха на протест. В 07,30 часа започна демонстрацията на бъдещите висшисти с искане за предсрочни избори и за нова процедура по избор на главен прокурор.

 

 

Пред сградата на Ректора на Софийския университет бяха издигнати лозунги с искането за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев.

 

studenti-ostavka-na-boiko-borisov-i-ivan-geshev-1

 

 

 

„Събира ни непоносимостта, недоверието, отвратеността от всички гафове, които се случиха през последните месеци, епитетите с които ни наричат.“ Това обяви пред Би ти ви студентът от Юридическия факултет на Софийския университет Николай Йорданов.

 

 

Негови колеги обясниха, че са на площада от първия ден на протестите. „Решихме, че след 100 дни неуспешни протести, ще се легитимираме активно. Като съсловие на студентите не искаме това правителство и най-вече този главен прокурор“, обявиха протестиращите.

 

 

 

Преди месец антиправителствените бяха подкрепени и от 33-ма преподаватели от СУ, Нов български университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

 

 

 

„През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата.

 

 

Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия“, написаха част от преподавателите на Алма матер и останалите ВУЗ-ове.

 

 

 

Българските студенти са на площадите от ден №1 от избухването на протестите срещу кабинета, обясниха категорично протестиращите. Повод за уточнението е критиката, че студентите са закъсняли с включването си като общност в демонстрациите.

 

Лупа БГ, Факти БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024