Русия

Путин отсече: Студената война не ми липсва. Вносът на демокрация превръща държавите във васали

Путин отсече: Студената война не ми липсва. Вносът на демокрация превръща държавите във васали

a57d767d9be95cd18ae4efc0dcfbf1b9

 

 

Времето, когато Русия и САЩ решаваха всичко, остана в миналото, заяви днес пред дискусионния клуб „Валдай“ руският президент Владимир Путин и изрази готовност да дискутира глобалните проблеми с други страни, ако възникне необходимост, предаде Ройтерс. Путин участва в дискусиите по видеоконферентна връзка.

 

Руският президент заяви, че Китай и Германия, имайки предвид тяхното политическо и икономическо влияние, вървят към статут на свръхдържави, докато САЩ вече не могат да претендират на някогашното си доминиране. Съществено се е трансформирала ролята в международните дела на Великобритания и Франция, каза Путин, цитиран от ТАСС.

 

 

 

Руският президент каза, че се надява новото правителство на САЩ да е готово за диалог по въпросите за сигурността и контрола на ядрените оръжия.

 

 

Путин заяви, че не му липсва времето на Студената война, когато моделът на международните отношения бе устойчив и предсказуем. По думите му „в съвременния международен живот са се натрупали много, да не кажем прекалено много най-остри въпроси и проблеми“.

 

 

 

Путин нарече фикция „вносните“ модели на демокрация. „Виждаме как функционират вносните модели на демокрация. Това е просто обвивка, . . . фикция, лишена от вътрешно съдържание и даже от подобие на суверенитет“, заяви руският държавен глава. Според него „там, където се реализират подобни схеми, народа за нищо не го питат, а ръководителите са не повече от васали, а вместо васала, както е известно, всичко решава господарят“.

 

 

 

Пандемията от новия коронавирус показа на страните по света, че трябва да се действа съвместно, но човечество засега не се е научило на това, смята руския президент. „Колкото и необходимостта от борба с пандемията да сплотява международната общност, все пак трябва да предприемаме системни мерки за решаване на старите проблеми. Това засяга Близкия изток, сирийската криза, кризата в Либия, тероризма, а също екологията. Затова пандемията тук няма да ни помогне, но що се касае до осъзнаване на това, че при много остри глобални кризи трябва да се действа съвместно, тук пандемията все пак играе роля, но това, за съжаление, засега не научи човечеството да се обединява на 100 процента, така, както го изисква ситуацията“, каза Путин.

 

 

 

Според руския президент Русия ще успее да се справи с въведените срещу нея санкции. Силата на държавата се състои в доверието на гражданите, а не в тоталния контрол и в мощта на армията, каза още Путин.

 

 

„Какво е силна държава, в какво е силата й? Разбира се, не в тоталния контрол и твърдост на правоохранителните органи, не в изтласкването на частната инициатива или накърняването на гражданската активност, дори не в мощта на въоръжените сили и отбранителния потенциал, въпреки че този елемент е важен за Русия, имайки предвид географията й, целия комплекс геополитически предизвикателства, и разбира се, нашата историческа отговорност като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за осигуряване на глобалната стабилност“, каза руският президент и изрази увереност, че „силата на държавата е преди всичко в доверието към нея от страна на гражданите“.

 

Снимки: РИА „Новости“

 

 

Лупа БГ

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024