Политика

Радев: Надявам се, че КС ще защити Конституцията от невежеството и гаврата на управляващите

Радев: Надявам се, че КС ще защити Конституцията от невежеството и гаврата на управляващите

 

896-504-rumen-radev

 

 

Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите”, посочи държавният глава Румен Радев.

 

 

 

 

Преди няколко дни той сезира КС с искане да бъде обявено за противоконституционно „Решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България“, прието от Народното събрание.

 

 

 

 

„На авиацията трябва да се гледа като средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на военната авиация се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза винаги излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот”, категоричен беше Радев.

Президентът присъства на честванията по случай 108 години от първия боен полет на военната авиация.

 

 

 

 

 

Крайно време е да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство между България и Република Северна Македония, на добри взаимни отношения, на уважение на историята, на нашата идентичност и език. Това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в Европейския съюз,  заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси.

Попитан за заседанието на съвместната комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония, която заседава за пръв път след почти година, държавният глава заяви, че българските представители в нея са „професионалисти в своята област, отдадени на България, и както досега те ще търсят и ще отстояват историческата истина и българския национален интерес“.

„Моето послание е повече за политиците, които вземат решения“, допълни Румен Радев и подчерта, че не могат да се правят компромиси с история, с идентичност, с език, с искания за национални малцинства. По думите на президента, ако се предприемат компромиси по тези теми, това ще има дългосрочни последствия за отношенията вътре в Европейски съюз, който трябва да бъде солидарен и единен.

В отговор на въпрос за намеренията на правителството да поръча още 8 самолета F-16 държавният глава заяви, че България определено има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

„Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо и винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи води и до загуби на човешки живот“, допълни Румен Радев.

Държавният глава призова да се уважава военната експертиза. „Това е много сложна технология и целият процес по договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взима решения“, допълни държавният глава.

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024