Политика

Радев от Естония: Не можем да мислим само за тръби и асфалт, ако искаме да имаме икономика на бъдещето

Радев от Естония: Не можем да мислим само за тръби и асфалт, ако искаме да имаме икономика на бъдещето

 

талин1603105934

 

 

Инициативата „Три морета“ би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научната свързаност като приоритет. Това заяви президентът Румен Радев пред български медии в Естония.

 

 

 
Президентът пристигна в Талин, където ще участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“, като по време на форума ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

 

 
Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

 

 
Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме облик на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност и изграждане на свързаност между научни екипи, организации, университети. Инфраструктурата за мен е средство за постигане на голяма цел, а тя е висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, посочи президентът.

 

 

 

Затова, поемайки домакинството на тази инициатива, която е президентска, от следващата година, смятам да предложа и нови приоритети, заяви Радев пред журналисти преди участието си в Талин в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. Той смята, че инициативата би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет.

 

 

 

Ще предложа научна, дигитална и образователна свързаност да намери по-бързо приложение, за да може нашите млади хора, заедно с младите хора от другите държави да изграждат заедно проекти, каза още Радев.

 

 

Друг важен приоритет според Радев, който смята да предложи, е Гърция и Кипър да са естествено продължение на инициативата предвид това, което минава по границата между България и Гърция.

 

 

Разширяването на географския обхват дава много по-добра перспектива и по-добро положение на България, смята президентът и продължи: Ние нямаме интерес да оставаме в географската периферия. Всички имаме изгода да имаме реална диверсификация, заяви още Румен Радев.

 

По думите на президента Радев не можем да мислим само в перспектива на полагане на тръби и на асфалт, защото не само това е бъдещето. Да – инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет, на свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети, защото не гледам на инфраструктурната свързаност като на цел. Тя по-скоро е средство за постигане на голямата цел. А тя е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, базирано на ускорен преход към зелена и дигитална икономика. А това не става само с асфалт и тръби, коментира президентът.

 

 

 

Той съобщи, че минимумът, с който България ще участва в инициативата е 20 млн. евро. 

 

 

 

Полша вече има по-солиден принос – 500 млн. евро, но България и другите страни засега минимумът е 20 млн. евро, като САЩ са се ангажирали да инвестират 1 млрд. долара, при положение, че всички страни дадат принос към общия инвестиционен фонд. Това е критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие, но тепърва ще се търсят средства, посочи Радев.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024