СВЯТ

„Робърт Кох“ обяви: Маските остават и след откриването на ефективна ваксина срещу К-19

„Робърт Кох“ обяви: Маските остават и след откриването на ефективна ваксина срещу К-19

 "Робърт Кох" обяви: Маските остават и след ваксина

 

Ограничителните мерки в ежедневния живот ще се запазят, след като бъде разработена ефективна ваксина срещу коронавируса, заяви днес германският институт „Робърт Кох“, цитиран от ДПА. Въпреки че е вероятно поне една ефективна ваксина да бъде въведена в употреба до 2021 г., остава малко вероятно тя да достигне до всички слоеве на обществото, пише базираният в Берлин институт за контрол на заболяванията в свой стратегически документ, достигнал до ДПА.

 

 

 

Определени изменения“ в ежедневния живот, като спазване на дистанция, придържане към хигиенни правила, носене на маски, проветряване и пренасяне на дейностите, свързани със свободното време, на открито, ще останат да действат в обозримо бъдеще, се допълва в документа.

 

 

 

Германия регистрира днес 4122 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, съобщи институтът „Робърт Кох“.

 

 

 

 

Предвид нарастващия брой на новозаразени се засилват призивите за въвеждане на единни и лесноразбираеми правила в рамките на децентрализираната система в Германия.

 

 

 

Междувременно германската канцлерка Ангела Меркелпризова днес ЕС да покаже, че си е извлякъл поука от първата вълна на коронавирус по-рано тази година, предаде ДПА.

 

 

 

„Трябва да покажем, че сме си извлекли поука“, заяви Меркел по видеоконферентна връзка на заседание на Европейския комитет на регионите.

 

На фона на наблюдаваната втора вълна на разпространение на заразата, тя имаше предвид затварянията на икономиките при първата, довели до икономически спад.

 

 

 

„Трябва да призовем хората в Европа да бъдат внимателни, да следват правилата, да спазват дистанция, да си покриват устата и носа и да правят всичко възможно, за да възпрат разпространението на вируса, като същевременно икономическата активност бъде запазена“, обобщи Меркел.

 

 

 

 

Малко след като Германия пое ротационното председателство на ЕС в началото на юли, блокът договори бюджет и план за стимулиране на икономиката на обща стойност 1,8 трилиона евро. Европейският парламент обаче все още трябва да одобри новия бюджет за периода 2021-2027 г.

 

 

 

 

Германия работи по компромис с Европарламента и разговорите в тази насока ще продължат утре, каза днес Меркел.

 

 

 

 

Същевременно стана ясно, че ЕС се е съгласил да плати 1,35 милиарда евро на фармацевтичната компания Гилиъд (Gilead) за 6 месеца за доставка на нейното антивирусно лекарство „Ремдесивир“, предаде Ройтерс. За сделката бе съобщено още миналата седмица, но едва днес запознати източници съобщиха за каква сума става дума.

 

 

 

 

Парите са за 500 000 курса на лечение с медикамента през следващите шест месеца. От сделката ще се възползват както 27-те страни членки, така и 10 партньорски държави, в това число и Великобритания.

 

 

 

 

Споразумението бе договорено в момент на недостиг на ремдесивир в някои европейски страни, но преди публикуването на окончателните изводи от най-голямото проучване за това кои медикаменти са ефикасни при лечението на коронавирус. Очаква се изследването на Световната здравна организация да бъде публикувано по-късно тази седмица, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: dnes.dir.bg, Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024
0301_8237490757547045824_big

Експерти зоват да се вдигне възрастта за пенсия на 75, защото сме живели по-дълго. 75 г. са новите 65 г.

април 12, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024