Русия

Русия разглежда ситуацията около Навални като провокация

Русия разглежда ситуацията около Навални като провокация

1ab5ae01024dbbaf82225763b73b2247

 

 

 

 

Русия има намерение да разглежда ситуацията около „блогъра“ Алексей Навални за долнопробна провокация дотогава, докато не получи доказателства. Това заяви във вторник постоянният представител на Москва в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Александър Шулгин, предаде ТАСС.

 

 

 

 
По-рано във вторник ОЗХО обяви, че в кръвта на руския опозиционер Алексей Навални е открито вещество от типа на „новичок“. Навални беше лекуван в Берлин миналия месец за възможно отравяне с това нервнотоксично вещество, след като се почувства зле и впоследствие изпадна в кома по време на вътрешен полет в Русия.

 

 

 

 

 

Шулгин каза още, че Русия няма намерение да се оправдава пред западните страни. „Ние заявяваме, че Русия на никого не е длъжна: нито на Германия, нито на други страни, които безапелационно и без доказателства твърдят, че Русия уж била виновна за „отравянето“ на Навални“, каза руският дипломат и допълни, че Германия е длъжна да отговори на руските искания за правна помощ и да й предостави всички материали и веществени доказателства, които според германската страна доказват извършването на престъпление срещу руски гражданин.

 

 

 

От своя страна германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс, заяви, че използването на нервен агент не е двустранен проблем между Германия и Русия, а международен въпрос.

 

 

 

 

Той каза, че анализът на ОЗХО е на разположение на всичките 193 страни-членки на организацията и докладът й означава, че Русия не може повече да си намира извинения да не отговаря. Маас допълни, че за Германия „всяка употреба на химическо оръжие е напълно неприемлива и не може да остане без отговор“, предаде БТА.

 

 

 
На среща на изпълнителния комитет на ОЗХО Германия и съюзниците й призоваха Москва да направи пълно разследване и да обясни как Навални е бил отровен с нервнотоксично вещество с военна употреба.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024