САЩ

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток” и „Северен поток 2“

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток” и „Северен поток 2“

 

руски-газ

 

 

 

САЩ разширяват санкциите срещу руския газопровод „Турски поток“, съобщава БГНЕС.

Държавният департамент на САЩ разшири обхвата на санкциите срещу фирми, свързани с „Турски поток“ и „Северен поток 2“ и им даде срок от един месец да напуснат тези два проекта, пише „Дневник“. Изданието посочва, че на американски наказателни мерки вече подлежат не само непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, но и тези, които предоставят различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения.

От 20 октомври тече 30-дневен срок за т.нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност от тези компании, което ще ги освободи и от заплахата от санкции.

 

“Русия използва своите тръбопроводи за създаването на национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, а Москва разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи (“Северен поток-2”, “Турски поток”) намаляват енергийната диверсификация на Европа и, следователно, отслабват енергийната сигурност на Европа”, подчертават от Държавния департамент, цитира БГНЕС.

Държавният департамент на САЩ излезе с разяснение относно действащите санкции спрямо проекта за газопровод „Северен поток-2“. Документът засяга санкциите срещу чуждестранни лица и компании, съзнателно „предоставящи кораби за строителството на проекта“. Тази формулировка беше приета в миналогодишния Закон за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA).

По-рано се смяташе, че обект на такива санкции могат да станат само компании, които непосредствено предоставят кораби за строителството на „Северен поток-2“, като, например, компанията Allseas, чиито кораби прекратиха работата по газопровода през януари 2020 г. след въвеждането на санкциите.

Сега Държавният департамент разшири интерпретацията на „предоставяне на кораби“, заявявайки, че под ударите попадат и действия на компании, предоставящи различни услуги за такива кораби /например, услуги по дооборудването или модернизация, както и финансирането на такъв род дейност/. Държавният департамент е дал на такива компании срок от 30 дни, започвайки от 20 октомври, за да прекратят добросъвестно всякакъв вид такава дейност.

При това се предполага, че компаниите, които са предоставяли такива услуги до 20 октомври и вече ни ги предоставят, няма да бъдат наказвани.

„Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ възнамерява да използва пълния набор от санкционни пълномощия, за да спре строителството на „Северен поток-2“ и „Турски поток“ и техните възможни продължения“, се казва в съобщението.

Новата интерпретация на Държавния департамент обхваща част от санкциите, предложени от конгресмените в законопроекта PEESCA, който в момента се обсъжда от Конгреса

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024