Политика

САЩ с ултиматум: Имате 30 дни да спрете строежа на „Турски поток“

САЩ с ултиматум: Имате 30 дни да спрете строежа на „Турски поток“

big_big_121795758_2874163939471193_8709095435818398784_obd1

 

 

Един месец срок за напускане получиха фирми, свързани с „Турски поток“ и „Северен поток 2“ от Държавния департамент на САЩ. Предупреждението важи както за непосредствените строители на газопроводите и техните продължения, така и за предоставящите различни услуги на собствениците на кораби и съоръжения. След този срок те подлежат на американски наказателни мерки.

 

 

САЩ ясно заявяват от месеци насам, че правителството на Бойко Борисов строи не „Балкански поток“, а именно продължение на руския „Турски поток“, в което влага над 2 млрд. лв пари на българските данъкоплатци, пише „Дневник“.

 

 

 

Сега Вашингтон отново разяснява обхвата на Закона за защита енергийната сигурност на Европа (PEESA) и от съобщението се вижда, че вече става дума и за – но не единствено за – дейности като монтиране на допълнително оборудване и модернизация на корабите за „Турски поток“ и „Северен поток 2“, както и за предоставянето на финансиране за такива работи.

 

 

 

 

От 20 октомври да тече 30-дневен срок за т.нар. добросъвестно прекратяване на подобна дейност от тези компании, което ще ги освободи и от заплахата от санкции.

 

 

 

Новият обхват на PEESA не засяга услуги за безопасността на корабите и на екипажите им, както и поддръжката им за избягване на аварии с екощети. Това важи и за продълженията на двата газопровода.

 

 

 

 

 

„Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ ще използват пълния набор от пълномощия за санкции, за да прекратят строителството на тези газопроводи“ и техните възможни продължения, се казва в съобщението.

 

 

 

 

 

Новите мерки отчасти съответстват и на предложеният от конгресмени проектозакон „За уточняване на закона за защита на енергийната сигурност на Европа“ (PEESCA), който в момента се обсъжда в парламента на САЩ. В него се говори за санкциониране на тези, които помагат за „модернизиране и разполагане на заваръчно оборудване, модификация и дооборудване на морски съдове и съединяването им в тандеми“.

 

 

 

 

„Продължаваме да призоваваме Русия да прекрати употребата на енергийните си ресурси за изнудване. Русия използва тези експортни тръбопроводи за създаване на национални и регионални зависимости от руските енергийни доставки, като употребява тези зависимости за разширяване на своето политическо икономическо и военно влияние, отслабване на европейската сигурност и подкопаване на американската национална сигурност и външнополитически интереси. Тези тръбопроводи намаляват енергийното разнообразие в Европа и поради това отслабват европейската енергийна сигурност“, пише в съобщението.

 

 

 

 

Във влезлият в сила на 20 декември 2019 г. закон PEESA има изрично изискване Конгресът да получава от държавния секретар на САЩ доклад на всеки 90 дни, в който да се посочат конкретно кои кораби и фирми се занимават с двата газопровода „или който и да е проект, който е тяхно продължение“.

 

 

 

 

 

Когато държавният секретар посочи чужденец или чуждестранни фирма като нарушител, президентът на САЩ получава съгласно закона право да блокира техни собственост и участие в собственост в САЩ или такива, които се контролират от американски гражданин, където и да живее по света. Санкционираните нямат право да влизат в САЩ (и им се отнема издадената виза), да бъдат допускани или амнистирани от властите или да получават каквито и да е услуги по имиграционния закон.

 

 

 

 
В същото време PEESA позволява на президента да премахне санкциите, „ако е в името на националните интереси на САЩ“ и Конгресът бъде подробно информиран за мотивите му да вземе такова решение. Понеже законът не изброява основания и стандарти за прилагането на тези правомощия от президента, то и обитателят на Белия дом има широк спектър от причини, на които да се позове.

 

 

ОТ ФОРУМА:

 

 

И ся,кво праи тиквата? Ся ша оцапа съвсем гащите. Пък и няма кой да го изпере….малееее. Жал ми става за него, ама си го заслужава!

 

 

Колкото Северен поток ще спре ,толкова и Балканския.

 

 

Американците да си гледат тяхната Америка. Стига са издевателствали над целия свят. Ашколсун на Турция.

 

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024