Политика

Скандал! Атлантици обвиниха шефа на ВВС ген. Петров в саботаж и поискаха да бъде незабавно уволнен

Скандал! Атлантици обвиниха шефа на ВВС ген. Петров в саботаж и поискаха да бъде незабавно уволнен

 

 

Petrov_NB

 

 

 

Атлантическият съвет в България поиска незабавно освобождаване от длъжност на новия командир на Военно-въздушните сили на Република България.

 

 

 

В нарочна декларация във Фейсбук от съвета обвиниха ген.-майор Димитър Петров в „саботаж“ на придобиването на нова ескадрила F-16.

 

 

 
Припомняме, че по-рано ген. Петров заяви пред БНР, че трябва добре да се обмисли решението за покупка на нови осем изтребители F-16 от страна на правителството. Подобно действие поставя на масата въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения.

 

 

 

„Позицията на Мечо Пух – „колкото повече, толкова повече“, при такива сериозни неща като бойна авиация невинаги дава добър резултат“, заяви той.

 

 

 

Димитър Петров, който доскоро беше командващ на трета авиобаза, стана командващ на ВВС преди броени дни, като преди това беше повишен от бригаден генерал в генерал-майор. Предишният началник на бойната авиация генерал-лейтенант Цанко Стойков пък стана заместник-началник на отбраната.

 

 

 
Ген.-майор Димитър Петров поясни, че придобиването на нови Ф-16 поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и съоръженията за обслужване на изтребителите. Той припомня, че все още в начален етап е изграждането на инфраструктурата за съхранение и обслужване на вече купените 8 самолета. Той посочи и проблема с пилотите.

 

 

 

Ето и пълния текст на декларацията на Атлантическия съвет в България срещу позицията на ген. Петров:

Внимание! Внимание! Говорит Москва!

Новият командир на ВВС саботира придобиването на ексадрила от F-16!

 

 

 

В момента, когато е възможно да имаме до края на 2024 г. ескадрила от 16 нови самолета F-16, ударът против реализирането на тази възможност идва не от някъде другаде, а от командира на ВВС!

Това става дни, след като делегцията на Министерството на отбраната се е завърнала от САЩ и най-вероятно са били договорени благоприятни условия и като цена, и като разсрочено плащане. И най-веротно – като срокове на доставка!

Вече от „Локхийд Мартин“ обвиха, че ако България скоро поръча още осем нови F-16, същите ще бъдат доставени заедно с първите осем, т.е. до края на 2024 г.

 

 

 

 
А сега не някой друг, а командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров иска да спре тази отворила се добра въможност!

Това е все едно да се самопрострелш в крака, когато си на финалната права на дълъг маратон! Само че така генерал Петров прострелва бългаските ВВС!

 

Ако България има 16 самолета F-16 през 2024 г., до тогава със сигурност ще се освободи от старите МиГ-29 и така ще спрем да наливаме още стотици милиони в Русия, а възможно и в Беларус. Това значи да скъсаме с Москва в бойната ни авациия поне с петилетка по-рано. С други думи, да не поддържаме МиГ-29 до към 2030 г.

Министерството на отбраната вече обяви, че за да скъсаме с МиГ-29, трябва да имаме поне 16 самолета F-16. Според нас това може да стане и по-рано, дори да имаме само осем F-16. Въпреки това, ако България придобие още осем нови F-16 до края на 2024 г. и тези аргументи за оставянето на МиГ-29 до към 2030 г. ще бъдат напълно несъстоятелни.
 

 

Явно затова сега командата е саботаж на F-16!

Аргументът на генерала с липсата на подготвен инструкторски състав е най-малкото странен. Първите пилоти, които пращаме на обучение, няма ли да бъдат също така обучени и като инструктори?

Не може ли да се договори със САЩ обучението на повече наши пилоти?

Освен това, неотдавна беше открито и Висше военновъздушно училище.
 

 

 

Истината е, че се търсят от девет кладенеца вода, за да бъде провалена възможна и реална изгодна сделка за още осем нови самолета. Ако сделката за още осем F-16, които да имаме до края на 2024 г. на разсрочено плащане и при по-ниска цена от първите, не беше реално възможна, противниците на F-16 от президентското войнство нямаше да бъдат така мобилизирани. Нямаше да бъдат мобилизирани и тези в парламента.

Новият командир на ВВС днес предаде българските ВВС!

 

 

 

Освен това той си позволи да тръгне срещу собственото си правителство. Един военен не може да върви срещу изпълнителната власт!

Какъв сигнал се излъчва по този начин към стратегическия ни партньор и съюзник САЩ, след като седмица по-рано министърът на отбраната, неговият заместник и началникът на отбраната са били на работно посещение във Вашингтон?

Случаят напомня на репликата преди повече от 20 години на един български генерал, който, бидейки реално против влизането ни в Алианса, беше изпуснал думите за командата „бегом към НАТО“.

 

 

 

Иронията в случая е, че именно правителството е предложило президента да издаде указ за повишаване и назначаване на новата длъжност на командира на ВВС.

Още преди дни коментирахме, че пакетните генералски назначения, договаряни с президента, са като сделка с дявола.

Сега той си иска цената – провал на сделката за осем нови F-16 и пренасочване на ресурсите в друга посока… към други проекти.

 

 

А между тях и възможната модернизация на стара съветска техника. Например, модернизация на МиГ-29 може да се извърши освен в РСК МиГ и в поне още три фирми в Беларус.

Предвид всичко това, настояваме за незабавното освобождаване от длъжност на новия командир на ВВС!

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024