Политика

Цирк! И ПГ на ГЕРБ искат оставката на проф. Христов, БСП питат за „простата кърджалийска гугутка“

Цирк! И ПГ на ГЕРБ искат оставката на проф. Христов, БСП питат за „простата кърджалийска гугутка“

 

 

151012730084486

 

 

Нов скандал се заформи в парламента около изречени обидни думи.

 

„Ще сезираме Комисията по етика, която да разгледа случая с проф. Иво Христов – изказването му руши не само доверието в БСП, а и на цялото Народно събрание“. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

 

 

 

От БСП веднага контрираха, че в такъв случай трябва да се потърси отговорност и на премиера Бойко Борисов, който е заявил, че е обграден от „тъпанари“ и че председателят на Няародното събрание е „проста кърджалийска гугутка“.

 

 

 

„Вчера в интервю за бТВ депутатът от ПГ на БСП Иво Христов нарече българския народ „инфантилно население“. Това не е първият случай, в който г-н Христов се отнася презрително към българските граждани. Преди 3 години той заяви, че 80 % от българите са дебили. С последната си телевизионна изява г-н Христов практически препотвърди тази своя теза. ПГ на ГЕРБ се солидализира с позицията на младежката организация на партията и категорично осъжда подобни изказвания. За нас е недопустимо народен представител, който според духа и буквата на Конституцията е длъжен да представлява целия български народ“, започна своята декларация народният представител от ПГ на ГЕРБ.

 

 

 

 

„Настояваме ръководството на ПГ на БСП да заеме ясна позициия по отношение на думите на г-н Христов, като или да се разграничи категорично от тези квалификации, или да поеме политическата отговорност за тях. Това е най-малкото, което може да направите в тази ситуация, защото изказването на г-н Христов хвърля сянка на съмнение по отношение на искреността на вашите намерения да работите за благото на българския народ“, заяви още Тома Биков.

 

 

 

Според него пасивната позиция на БСП след подобни изказвания е симптоматична за начина на мислене. „За вас неифантилни и недебилни са само онези български граждани, които са готови да ви припознаят като свое политическо представителство. Това политическо високомерие е една от причините вече повече от 10 години да не сте в състояние да спечелите довението на мнозинството от българските граждани. Подобни изказвания рушат не само доверието във вашата политическа сила, а и на цялото Народно събрание“, каза още Тома Биков.

 

 

 

 
Депутътът каза на БСП, че високомерието в политиката и фикцията на определени среди, които се мислят за призвани да променят народа, а не да му помагат, е отхвърляне на философията на демократичната система. „Това е тоталитарен идеологически инстинкт, който в новата българска история е нанесъл достатъчно травми на същия този народ“, изтъкна още Тома Биков.

 

 

 

Той посочи, че ГЕРБ са склонни да мълчат за обидите и епитетите, с които биват наричани от опонентите си, но не са склонни да мълчат, когато някой си позволява квалификации по отношение на българския народ.

 

 

„Ние сме в тази зала да помагаме на българския народ, а не за да го поучаваме, обвиняваме или обиждаме. Ако целта на присъствието на БСП в тази зала е друга, то може да продължите да се отнасяте пасивно към подобни изказвания. Това единствено ще направи още по-видим двойният стандарт, който традиционно проявявате“, посочи още Тома Биков.

 

 

 

 

Кой ще се извини, че премиерът е обграден с тъпанари и как бихме реагирали, когато председателят на парламента е проста кърджалийска гугутка.“

 

 

 

Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в процедура по начина на водене след декларацията на ГЕРБ, прочетена от Тома Биков.

 

 

 

 

Само че когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Цитирам министър-председателя Бойко Борисов. Кой ще се извини за тези думи? Вие тъпанари ли сте, че не може да проведете реформи? Позволява се в парламента, знаейки каква декларация ще има, да имаме поглед върху едно изказване, извадено от контекста, а не да се съсредоточим в реалните проблеми в страната“, заяви Стойнев по повод декларацията на Тома Биков.

 

 

 

Той попита как биха реагирали, когато председателят на Народното събрание е проста кърджалийска гугутка. „Това е казано от министър-председателя“, отчете още Стойнев.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024