Политика

Ананиев отхвърли идеите за данъчна ваканция. Няма да бъдат намалени и наемите на затворените фирми

Ананиев отхвърли идеите за данъчна ваканция. Няма да бъдат намалени и наемите на затворените фирми

20190123_104339

 

 

 

Няма да бъдат намалени лицензионните такси или наемите на фирмите, които са затворени заради кризата с корона вируса

 

 

 

 

МФ е категорично против да има ново отлагане на плащането или опрощаване на данъчни задължения и осигуровки от фирмите. Няма да се съкратят сроковете по възстановяването на ДДС, нито ще се махнат авансовите вноски по данъците.

 

 

 

Няма да бъдат намалени лицензионните такси на фирмите, които са затворени заради кризата с корона вируса. Това стана ясно от интервю на финансовия министър Кирил Ананиев пред “Дарик”. Подобни предложения бяха лансирани от работодателските организации и затворените бизнеси.

 

 

 

”Данъците и осигуровките вече бяха разсрочени веднъж. Всеки иска допълнително пари, но за да ги дадем, държавният бюджет трябва все пак да ги осигури. Иначе значи дълг”, обясни той.

 

 

 

За евентуален нов кредитен мораториум трябвало да решат БНБ и банките. За намаляване на наемите топката бе прехвърлена към общините и отделните министерства.

 

 

 
“Аз като финансов министър трябва да осигуря финансовата стабилност на държавата, защото от едната страна ме обвиняват, че не предприемаме максималните мерки за възстановяване на доходите на населението или на фирмите, а от другата страна ме обвиняват, че водя държавата към дълг, който ще съсипе бъдещите поколения. Задачата ни е да намерим баланс между двете”, каза Ананиев. След като изброи известните вече схеми за подпомагане на работниците в затворените фирми, които тепърва ще тръгват, той подчерта, че следващата седмица ще има решение и компенсиране с определен процент от оборота на фирмите, които са спрели със заповедта на здравния министър.

 

 

 

Ананиев защити и раздаването на 650 лв. на всеки лекар, дори и на тези, които не работят с болни от ковид-19. “Ние трябва да сме благодарни на всички лекари, всички медицински сестри и санитари”, каза Ананиев. Той смята, че случаите за неприети хора в болница, които са завършили трагично, са грешки на организацията, единични случаи.

 

 

 

 

 

Той отхвърли критиките към бюджета. “Президентът няма необходимото образование и основание да критикува бюджета за 2021 година. Той разединява нацията и противопоставя едни хора на други”, смята Ананиев.

 

 

 

Според министъра и критиките и от страна на Иван Костов също не отговарят на реалността и даде за пример доклад на „Стандарт енд Пуърс“, където агенцията дава прогноза за бързо възстановяване на страната без дисбаланси.

 

 

 

 

Дарик, Сега

 

segabg.com

Политика

More in Политика

phpviaxb0_559x345

Христо Иванов: „Пачавра леке не хваща“ – Пеевски иска да въвлече всички в отвратителен скандал

февруари 23, 2024
big_russia-2123697_1280

Спират инвестициите от Русия със закон, можели да „навредят на нац. сигурност и обществения ред в страната“

февруари 23, 2024
1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
big_2238

Война в Сглобката: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024