Политика

Дариткова: Всеки, който има нужда от болнично лечение, го получава, не смятам, че сме изпуснали ситуацията

Дариткова: Всеки, който има нужда от болнично лечение, го получава, не смятам, че сме изпуснали ситуацията

big_6op

 

 

 

Даниела Дариткова изрази мнение за трагичния случай в Пловдив, при който двама мъже с кислородни апарати починаха на стълбите пред болница.

„Трагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички работещи в системата. Надявам се проверката да покаже кои са отговорните лица и те да бъдат наказани”. Така председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира пред Нова Тв случая с починалите с COVID-19 пациенти в Пловдив.

 

 

 

Както е известно, двама мъже бяха оставени да лежат с часове на стълбите пред входа на университетска болница „Св. Георги“ .

 

 

 

По думите й здравната система работи в режим на свръхнатоварване. Дариткова изказа най-искрени съболезнования към близките на починалите пациенти.

 

 

 

„В същото време хиляди лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, шофьори, лаборанти изпълняват денонощно своя дълг и се грижат за българите. Коронавирусът предизвика криза, която е предизвикателство не само за нашата здравна система. Страни с много по-добре финансирани системи не можаха да се справят с нарастващия брой заразени, които се нуждаят от медицинска грижа”, поясни д-р Дариткова.

 

 

Според нея, ако всеки един в системата поеме отговорност, ще можем успешно да се справим с пандемията.

 

 

 

„Важно е пациентите да бъдат идентифицирани рано, да бъдат изолирани рано. На предна линия са и общопрактикуващите лекари. Те трябва да преценяват кога има нужда от хоспитализация. Всяка едно лечебно заведение трябва да организира добре своята работа, така че да може не само да се предостави болнично легло, а да се предостави и медицинска грижа”, коментира председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

 

 

 

 

На въпрос изпуснахме ли контрола над коронавируса, Дариткова заяви следното:  

 

 

 

„На този етап при условие, че всеки който има нужда от болнично лечение, го получава, не смятам, че сме изпуснали ситуацията. Имаме една достатъчно добра реакция. От друга страна анализ на смъртността трябва да се направи, но след време. Всички трябва да реагираме адекватно. Отговорността на медиците е ясна, но и отговорността на обществото трябва да е ясна. Ако не спазваме мерките, болните ще продължат да нарастват”.

 

 

 

По думите й хаос в здравната система има, но само на определени места.

 

 

 

„Огромният проблем е, че част от пациентите купуват лекарства, които са определени като панацея за коронавируса и започват профилактично лечение. Това може само да им навреди”, каза още Дариткова.

 

 

 

 

„През лятото имаше много сериозни послания, че това е само грип, че инфекцията се използва с цел да се ограничат правата на гражданите. Това доведе до едно отношение на  обществото, което се опитваме да модифицираме”, поясни д-р Даниела Дариткова.

Според нея въпреки, че Европа е затегнала мерките, броят на заразените не намалява. По думите й тотално затваряне не е необходимо, защото трябва да се мисли и за психичното здраве на хората.

 

 

 

 

„Всички ресторанти и молове работят при строго спазване на мерките, ниска посещаемост и дезинфекция”, коментира още председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

 

 

 

 

На въпрос какво се случва в НС, тя заяви следното:

 

 

„Успяваме да се справим въпреки системния саботаж на опозицията, която страда от раздвоение на съзнанието. По време на извънредното положение, когато прекратихме заседанията, настояваха, че трябва да се събираме. Сега пък искат разпускане на Народното събрание”, заключи Дариткова.

loading...
Политика

More in Политика

47d43ffafd7a457ab7441fee90f51480

Джамбазки за протестиращите: Ако дойдат да вандалстват, отново ще играе маркуча

ноември 21, 2020
img_20201008_104108

Идеята на министър Ангелов за самостоятелни COVID-болници във всяка област върви към провал

ноември 21, 2020
big_121af9

Херо Мустафа: Супергероите носят маски, да носим маски, да спазваме социална дистанция! ВИДЕО

ноември 21, 2020
big_4778

Томислав Дончев: Не се страхуваме да затворим отново държавата, ако се наложи

ноември 21, 2020
1432827700

Райчев: СЗО извърши чудовищно престъпление, по-голямо от това на Хитлер и Сталин

ноември 21, 2020
big_0000470565-article2

Нонстоп купон: Съсипани сме, но хората имат пари! ВИДЕО

ноември 21, 2020