Политика

Дариткова: Пълен локдаун – ако болниците не могат да се справят с притока на пациенти!

Дариткова: Пълен локдаун – ако болниците не могат да се справят с притока на пациенти!

 

 

659897

 

 

 

Председателят на здравната комсия д-р Даниела Дариткова гостува в предаването „Лице в лице“, за да коментира темата Ковид и мерките у нас:

 

 

 

„Здравната ни система работи на пълни обороти. Надявам се да не се изтъкват само трагичните примери. Моите колеги ежедневно спасяват хиляди хора, те работят ежедневно. Сега трябва да се спазват мерките, натоварването на системата е огромно. Няма как да се справим, ако не поеме всеки своята отговорност.

 

 

 

Коя система на Европа беше подготвена за тази криза?! Има чисто организационни проблеми. Надявам се излекуваните да са повече.

 

 

Може да се упрекваме за много неща, но сега проблем е дефицитът именно в здравно-информационната система. Ако имахме такава навреме, щяхме да избегнем много проблеми – да няма струпвания за лекарства и рецепти, да няма самолекуване.
Предложихме да има специализирана помощ за болни с Ковид плюс странични заболявания, а останалите – само с Ковид, да са при друг вид помощ.

 

 

Ще се вмени отговорност освен на министъра, така и на областните управители да могат да предприемат полезни мерки за дадения регион. Може да има чиста болница и Ковид болница във всяка област, засега няма как това да стане навсякъде. Мерките трябва да са внимателно прецизирани на местно ниво.

 

 

 

 

Трябва да е ясно какви са индикациите за хоспитализация. Не всеки с Ковид или пневмония трябва да влиза в лечебно заведение. Така няма да се натоварват толкова болниците. Ще се вмени отговорност освен на министъра, също на областните управители, да могат според спецификата на съответния регион да предприемат мерки.

 

 

 

Относно учениците дишането в маска не променя кислородното съдържание в кръвта на здрави хора.“

 

 

 

 

За работата в парламента и онлайн включванията на заразени депутати, Дариткова обясни: „В рамките на извънредната епидемична обстановка нямаме друга възможност за кворум, защото от ДПС и БСП отказват да участват в работата на НС. Те не влизат сутрин в Пленарна зала, а само за няколко гласувания, за това включваме онлайн народни представители. НС трябва да работи, иначе не можем да приемем бюджет.

 

 

 

Направихме тотално затваряне в началото, защото нямахме подготовка тогава, но след това видяхме, че по този начин не може да бъда спряно разпространението. Сега имаме дифузно разпространение, а бихме затворили всичко, само ако не могат да се справят болничните заведения.

 

 

 

 

Да бъдем отговорни, защото личната ангажираност на всеки е важна – с дистанция, дезинфекция и хигиена. Маската намалява количеството вирус, който може да постъпи при пациента. Степента на тежест на протичането зависи от вирусното натоварване при срещата с вируса. Вече познаваме по-добре това заболяване и усилията ще дадат успех в справянето ни с кризата.“ – обясни Дариткова.

 

Би ти ви

loading...
Политика

More in Политика

560x315

БСП: Промяната в данъчната и социална политика ще струва 1.7 млрд., от джипа се харчат 2-3 млрд.

ноември 19, 2020
zoran-ivanov

Уволниха шеф в Северна Македония, който нарече Екатерина Захариева „к*чка”

ноември 19, 2020
big_phpv6j7py_800x_7e1

Можем да наложим по-строги мерки като в „почти цяла Европа“! Във война сме, и аз се питам къде сбъркахме

ноември 19, 2020
big_phpv6j7py_800x_3f7

Съдът: Прокуратурата незаконно е арестувала президентския съветник. Няма никакви данни за престъпление

ноември 19, 2020
zaharieva

Захариева възмутена от властта в Скопие, отговори за двата чорапогащника, българките и средния пръст

ноември 19, 2020
acbeb38e9af61de7b1066df2ebab259d

Заев скандализира: „Как да не ми идва да покажа среден пръст на българите?!“ (ВИДЕО)

ноември 18, 2020