Европа

Започнаха поздравленията към Байдън от ЕС за избирането му за президент на САЩ

Започнаха поздравленията към Байдън от ЕС за избирането му за президент на САЩ

 

big_7777

 

 

Започнаха поздравленията към Байдън от председателите на Европейския парламент, на Европейския съвет и на Европейската комисия Давид Сасоли, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Те поздравиха Джо Байдън за избирането му за следващ президент на САЩ, пише 24 часа.

 

 

 

Най-добри пожелания на новоизбрания президент, се посочва в изявление на Сасоли. Светът има нужда от силна връзка между ЕС и САЩ, от нов тласък на двустранните отношения. САЩ и ЕС не подхождат еднакво към пандемията с COVID-19 и това отслабва отговора на кризата, допълва той.

 

 

 

 

ЕС е готов да действа за силни трансатлантически връзки, написа в туитър Мишел. Той също посочва борбата с пандемията като една от темите за взаимодействие с Вашингтон.

 

 

 

 

 

ЕС и САЩ са приятели и съюзници, а техните народи – възможно най-дълбоко свързани, се посочва в поздравително обръщение на Фон дер Лайен. ЕК е готова да задълбочи сътрудничеството с новото ръководство на САЩ и новоизбрания Конгрес, особено в действията срещу пандемията и произтичащите последици, добавя тя.

 

 

 

 

 

По-рано тази вечер групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите (СД) и „Обнови Европа“ в Европейския парламент бяха сред първите, които поздравиха Байдън. Ще продължим да работим заедно за мирен световен ред, посочи ЕНП. Председателят на партията Доналд Туск написа в туитър, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм също и в Европа.

 

 

 

 

СД горещо поздравиха Байдън, призоваха президента Доналд Тръмп да признае поражение и да уважи гласа на народа. Те определиха победата на Байдън като историческа и посочиха, че с това Европа печели силен съюзник.

 

 

 

 

Изходът от изборите е празник за устойчивостта на демокрацията, заяви „Обнови Европа“. Изборът на Байдън е връщане към разума, добавиха либералите.

 

 

 

Съпредседателят на групата на Зелените Ска Келер също изказа поздравления, особено за избора на Камала Харис за следващ вицепрезидент. Не мога да повярвам, че отне толкова дълго, допълни тя.

loading...
Европа

More in Европа

eb8cc0bd9e0e40be9778ea6c681dcd1d

ЕС обвърза финансовата помощ от съюза с върховенството на закона

ноември 5, 2020
big_3286

Меркел: Без големи празненства в края на годината. Посрещнете Коледа в тесен семеен кръг

ноември 3, 2020
79c5142be0385a6b93328f6a6fe75f6c

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

ноември 2, 2020
991-ratio-magazin

ЕК иска да премахнем задължението търговските вериги да продават български продукти

ноември 2, 2020
phpgo5z4a_800x_

Словакия първа в света: Тестват всички над 10 г. възраст безплатно за К-19

октомври 31, 2020
560x315

Фон дер Лайен: Страните от ЕС ще получат ваксина по едно и също време

октомври 30, 2020