Политика

Идеята на министър Ангелов за самостоятелни COVID-болници във всяка област върви към провал

Идеята на министър Ангелов за самостоятелни COVID-болници във всяка област върви към провал

img_20201008_104108

 

 

 

Идеята на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всяка област да има самостоятелна болница за лечение на коронавирус се проваля. Другото негово успоредно настояване – да се разкриват лечебници, в които няма болни от COVID-19, e на път да се увенчае с частичен успех.

 

 

Министърът бе пратил в началото на седмицата писма до областните щабове с искане да посочат кои точно заведения ще реорганизират за целта. Изискваше се отговор в спешен порядък. Първи отрицателно и на двете идеи отговориха Русе и Кюстендил, с което стана стана ясно, че процесът няма да е лесен.

 

 

 

После отказ дадоха и други градове. Вчера медицинският съвет на област София сметна за „нецелесъобразно, неприложимо и непрепоръчително“ намерението за разкриване на COVID-болница. Като евентуално „чисто“ лечебно заведение бе посочена УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, но това да стане след изписването на хоспитализираните към момента пациенти с коронавирус – не те да бъдат премествани в други заведения.

 

 

 

 

„Предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция на територията на област София изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено. (…) Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция“, се казва още в становището на медицинския съвет за област София. Той е решил и да възложи на РЗИ анализ на заетостта и оборудването на болничните легла в COVID-отделенията, за да се види необходимостта от увеличение на леглата.

 

 

 

И Бургас като София отговори положително единствено на идеята за „чисти“ болници. Дори предложи няколко – кардиологичната болница „Сърце и мозък“, Очната, както и заведенията в Поморие и Средец. Но самостоятелна COVID-болница бе отхвърлена, защото „не би задоволила нужния брой легла и ще застраши специализираната помощ за редица други заболявания“.

 

 

 

И двете предложения бяха отхвърлени в Пазарджик. А и в Шумен. „При 219 легла, настанените до тази сутрин пациенти в усложнено състояние с коронавирусна инфекция са 256“, съобщи за Радио Варна депутатът от БСП доктор Десислав Тасков, доброволец в шуменската болница. „Няма пациенти в състояние, което не изисква хоспитализация. Повечето от настанените са неадекватно или недостатъчно лекувани хора, потърсили помощ след влошаване на състоянието“, разказа Тасков.

 

 

 

 

Чиста болница няма да има и в Кърджали. „Единствената болница, която разполага с достатъчен брой профили, за да извършва лечение на болните не само с COVID-19, е областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Но тя не може да бъде определена за „чиста“, тъй като нейния леглови фонд и ресурсен кадрови потенциал е най-големият в областта. 340 са леглата в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, те са два пъти повече от всички легла на всички останали болници в областта взети заедно. Така че там задължително ще бъдат приемани и пациенти с COVID-19, но тя не може да остане „чиста болница“, коментира пред БНР и областният управител на Кърджали Никола Чанев.

 

 

МЪКИ

 

 

 

Много трудно се осъществява идеята за COVID-болница в Пловдив, уж обещана на мига от премиера Бойко Борисов и кметът Здравко Димитров. Градската управа отправи вчера апел към общините от областта да направят дарения за преструктурирането на  МБАЛ “Св. Мина”. Първа с 5000 лв. помогна община Родопи.

 

 

 

 

„Община Пловдив продължава да полага усилия за привеждането на МБАЛ “Св. Мина” в COVID-болница. Разкрит  е необходимият брой легла, за да се отговори на изискванията на РЗИ-Пловдив. Направен е анализ на състоянието и са описани необходимите ремонти дейности, апаратура и медицински консумативи, които спешно трябва да се подсигурят, за да може общинското лечебно заведение да функционира нормално. 

 

 

 

 

Приоритетно е разгледана съществуващата кислородна система, която покрива една трета от леглата и се нуждае от ремонт, а за останалите две трети е изработен проект и изграждането му започва веднага. Сума за доизграждане на инсталацията е 75  000 лв. Болницата обаче не разполага с подобни средства“, се казва в съобщението на градската управа. Отворена е дарителска сметка, а призовани за нея са още фирми, граждани. Приемат се и директни дарения на маски, защитни облекла и консумативи, свързани с работата на персонала.

 

Сега

segabg.com

 

loading...
Политика

More in Политика

big_121af9

Херо Мустафа: Супергероите носят маски, да носим маски, да спазваме социална дистанция! ВИДЕО

ноември 21, 2020
big_4778

Томислав Дончев: Не се страхуваме да затворим отново държавата, ако се наложи

ноември 21, 2020
1432827700

Райчев: СЗО извърши чудовищно престъпление, по-голямо от това на Хитлер и Сталин

ноември 21, 2020
big_0000470565-article2

Нонстоп купон: Съсипани сме, но хората имат пари! ВИДЕО

ноември 21, 2020
991-ratio-krasimir-karakachanov

Каракачанов продаде 15 дка и 5 сгради на военните за 43 бона, кв. метър излиза по 3,09 лв. (ДОКУМЕНТИ)

ноември 20, 2020
zaplata

След лобистки натиск депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити

ноември 20, 2020