Здраве

Кунчев: Евтините антибиотици ни съсипват, големият бич е, че българите се лекуват сами

Кунчев: Евтините антибиотици ни съсипват, големият бич е, че българите се лекуват сами

6ea4d4566eb763ed7ecacd09ca1a1af3

 

 

Ползването на евтини антибиотици е най-големият проблем в България. Това предупреди доцент доктор Ангел Кунччев, главен здравен инспектор. Това води до резистентност към антибиотиците. 

 

 

 

Кунчев разясни кога и как се пие антибиотик, така че да имаме полза от него и да не развием резистентност. Това стана на специална пресконференция коментар по темата направи д-р Скендер Сила – представител на Световната здравна организация в България. Ескпертно мнение за ситуацията у нас дадоха и доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев, предаде varna24.bg.

 

Не сме в най-лоша ситуация в Европа, но в някои показатели сме лидери в отрицателно отношение и то с преднина от 8 пъти над втория, каза той.

 

 

 

Кунчев отбеляза, че евтините антибиотици се дават най-вече в някои болници, които искат да се сместят в бюджета. Сами по себе си подобни лекарства не са лоши, но не и когато се ползват многократно.

 

 

Друг бич са опитите на българите да се лекуват сами. „При седемдневен курс често човек се чувства добре на петия ден. Остават му лекарства, който след време той дава на друг човек от семейството. Това е опасно, предупреди Кунчев.

 

 

 

Той призна, че за изпълнение на програмата срещу антибиотичната резистентност са необходими действията на 20 институции у нас, като до момента едва пет, макар и най-важните, са свършили своята работа.

 

 

 

 

Лечебните заведения използват по-евтини антибиотици заради финансови затруднения. Това не значи, че те не са качествени, каза още той. Не трябва да се пие антибиотик при най-малките симптоми на коронавирус, допълни доц. Кунчев. Антибиотична резистентност се получава когато се спре предписан медикамент по-рано или се пие без симптом, коментира експертът. Най-важно е хората да запомнят, че когато например им изпишат антибиотик за 7 дни, а те се почувстват по-добре на четвъртия ден и го спрат, или когато изхвърлят в боклука останалото, или го дадат на някой друг, за да не се купува друг, а този да се хвърля, те работят за антибиотична резистентност, обясни Кучнев.

 

 

 

 

Пандемията не оставя на заден план всички текущи програми и имунизации, заяви д-р Кунчев по време пресконференция по повод началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19. Той обаче заяви притесненията си за ваксините срещу грип. Въпреки че са доставени 50 процента повече ваксини, в момента се са изчерпани.

 

 

В същото време имунизацията не върви по план при възрастните хора над 65 години. За целта доцент Кунчев свиква днес спешна среща на Българския лекарски съюз и фармацевти.

 

 

 

loading...
Здраве

More in Здраве

bolnica_lekar

Нов антирекорд при заразените, гоним 5000 за ден! 41% от тестваните са положителни, 131 починали

ноември 18, 2020
8228999

Нов черен рекорд: 152 починали за ден! Сериозен ръст при заразените – 44% са положителни

ноември 17, 2020
55473849_102

Български лекар от първа линия в Германия сензационно: Не пийте пробиотици, убиват ви!

ноември 16, 2020
img_0063

Отчетоха тройно по-малко заразени за последното денонощие! 30% са положителните, 39 починали

ноември 16, 2020
1225-virusa-24-chasa-sofiia-zdravo-152

По-малко тестове и по-малко заразени. Положителните проби са 38,7%, починаха още 36 за ден

ноември 15, 2020
172256_660_370

Проф. Жеко Ганев обясни невероятна аномалия на К-19 и защо до март той ще изчерпи силата си

ноември 14, 2020