ОБЩЕСТВО

Мангъров: Рухна доболничната помощ, джипитата избягаха заради страх

Мангъров: Рухна доболничната помощ, джипитата избягаха заради страх

doc-mangarov-ruhna-dobolnichnata-pomosht-djipitata-izbagaha-1

 

 

 

Директорът на детското отделение в Инфекциозна болница-София доц.д-р Атанас Мангъров смята, че здравната система в България е рухнала заради джипитата. Според него личните лекари „излезли от играта заради страх“ и целия натиск се стоварил върху болниците, съобщи flagman.bg.

 

 

 

 

„За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас – доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха. Когато сега някой има симптоми, никой не иска да го преглежда. Казват му – иди си направи тест. Положителният си остава сам-самичък вкъщи и единственият начин да се лекува е да влезе в болница, защото с джипито си контактува само по телефона“, коментира доц.Мангъров на среща в Пловдив.

 

 

 

Той подчерта, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата, но пък за пръв път призна, че е сериозна заплаха за хората в напреднала възраст. Преди време доц.Мангъров ги определяше за „сухи съчки“, но днес вече е на друго мнение.

 

 

 

„Тази група трябва да се пази, но не да се затваря, а да им се обяснява, да се говори. Пълната изолация за тях ще е катастрофална, защото имат нужда от общуване. За възрастни с хронични здравословни проблеми, които обаче са контролирани, вирусът не е опасен“, коментира инфекционистът.

 

 

 

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският – със затваряне на градове и области.

 

 

 

 

„Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря“, заяви Мангъров.

 

 

 

Според него най-адекватни са мерките в Швеция и Беларус. В първата държава с 10-11 милиона население са починали около 5000 души на средна възраст над 85 г. Сега в Швеция пък се наблюдава най-нисък брой заразени и починали.

 

 

 

 

Според Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията. „Сега колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще има“, добави той.

 

Флагман, Факти БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

payimage-526924

Лена Бориславова за разследването срещу нея: Граничи с политическа акция

юли 4, 2022
lavrov-rusia-shte-otgovori-na-balgaria-1

Лавров с първи коментар за скандала с България – ето кого обвини и каза какво ще последва!

юли 4, 2022
vdjabarov

Руски сенатор: Без нас България рухна. Братушките направиха глупашки избор

юли 4, 2022
lenadarik

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка – ощетила ББР с нищожен договор за 164 289 лв.

юли 4, 2022
макеezgif-1-852d5c3b83

Мащабен антибългарски протест в Скопие: наричат ни „фашисти“, „въшки“ и „татари“!

юли 4, 2022
Image_11937374_40_0

Змия стресна живущите в столичен блок, няма кой да я изнесе

юли 3, 2022