ОБЩЕСТВО

Мангъров: След около 2-3 месеца цялото население ще се е срещнало с вируса

Мангъров: След около 2-3 месеца цялото население ще се е срещнало с вируса

 

 

big_we

 

 

Доц. Атанас Мангъров даде поредното си експертно мнение за коронавируса в България. В ефира той направи и прогноза за епидемията в следващите месеци.

 

 

Няма втора вълна на COVID-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно. На това мнение е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

 

 

„Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този COVID-19 засега смъртността е около 0,3% – доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне, докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса“, обясни той в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

 

 

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта пред Bulgaria ON AIR, че при COVID-19 80% от случаите протичат безсимптомно. Симптомни били само около 20 на сто от случаите, а от тях нужда от болнично лечение имали едва 2-3%.

 

 

„Няма дефинитивно лечение на COVID-19. „Азитромицин“ се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. COVID е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване“, заяви началникът на COVID клиниката в Инфекциозна болница.

 

 

Доц. Атанас Мангъров е на мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са на път да блокират. И смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

 

 

 

„Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата – това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за COVID-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете“, обясни инфекционистът.

 

 

„Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни“, категоричен е доц. Мангъров.

 

 
По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ. Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция, убеден е той.
 

 
„Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим – всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина“, изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

 

 

Той е на мнение, че лечението с плазма не е „този куршум, който се очаква“. Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно, отбеляза медикът.

 

 
Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

 

 

 

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен, пише dnes.bg.

 

 

 

 

 

По думите му ние сами си създаваме трудности и после се чудим как да ги преодоляваме. „Те са лекари и би трябвало да са обучени как да се пазят, а не да се страхуват. Не може да се лекува виртуално“, заяви той. Мангъров призна, че носи лични предпазни средства. „Разбира се, че нося, аз не съм толкова луд, за да се заразя от това нещо. Но това не е толкова силна инфекция“, обясни той.

 

 

Както е известно, доцентът бе хващан няколко пъти в нарушение именно на тази противоепидемиологична мярка. Очевидци го бяха заснели без маска в градския транспорт, а по-късно и на дискусия в Пловдив. Доц. Мангъров разказа и как е бил назначен за шеф. „Аз от много отдавна исках да се занимавам с болните от ковид, защото това е моята професия. Слава Богу, Господ чу молитвите ми. Досега ми се караха, когато влизах в клиниката, сега имам право и дори задължение да влизам там“, завърши той.

 

БНТ, Bulgaria ON AIR

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

коце

Костадинов след срещата с Радев: Борисов се е договорил с ПП-ДБ да получи главния прокурор

март 12, 2024
php7kg5rj_559x345

Offnews: Русия се стресна, че България ще прати „страховито оръжие на възмездието“ на Украйна

март 11, 2024
банкоматbig_big_atm-1524870_960_720

Голяма банка у нас блокира сметки, ако от тях не се теглят пари 12 месеца

март 11, 2024
радевphpspxysx_559x345

Радев започва консултации за съставяне на правителство

март 11, 2024
лучано

Лучано май изперка: Ако Пеевски го няма, няма да я има България

март 11, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024