САЩ

Официално от САЩ: Искаме Северна Македония в ЕС. Забавянето на пътя й носи рискове

Официално от САЩ: Искаме Северна Македония в ЕС. Забавянето на пътя й носи рискове

big_800px-Mike_Pompeo_official_photo

 

 

 

САЩ настояват Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз. Ето защо Щатите отново изразиха своето разочарование от страната ни, която блокира присъединителния процес на съседката ни.  Според позицията на САЩ двустранните въпроси трябва да се решат извън преприсъединителния процес.

 

 

 

Думите са от позиция на Държавния департамент, след като България наложи вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония. Това изявление се появи в македонски медии, цитиращи информационната агенция МИА, но не бе достъпно на сайта на Държавния департамент и „Дневник“ се обърна към институцията, за да провери автентичността му.

 

 

 

 

Насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да продължат напред към общата си цел за членство на Северна Македония в ЕС„, се казва още в позицията.

 

 

 

 

От тези думи следва, че САЩ се присъединяват към позицията на Германия и други европейски държави, че в преговорната рамка няма място за двустранни въпроси.

 

 

 

„И Съединените щати, и България са твърди поддръжници на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, се казва още в текста, а по-късно се повтаря приканването двустранните въпроси да не се решават във формат ЕС, но с уточнението, че членството на Северна Македония е цел и на САЩ (наречено е „нашата обща цел“).

 

 

Ясно сме изразявали нашето желание да видим, че кандидатурата на Северна Македония минава на етап Междуправителствена конференция до края на тази година.

Държавният департамент на САЩ

 

 

Това е позицията и на Германия, която до края на годината е председател на Съвета на ЕС и искаше конференцията да бъде насрочена по време на мандата ѝ. Сега София и Скопие продължават разговорите в опит за компромис с идеята, че той може да бъде постигнат на следващия Съвет по общи въпроси – на 8 декември.

 

 

 

„Решението на ЕС от март т.г. за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания беше положителна крачка и служи като противодействие на фалшивите твърдения, че трансатлантическата общност е изоставила Балканите. Забавянето по пътя на присъединяване на тези страни към ЕС рискуват отново да породят въпроси за доверието към Европейския съюз в региона“, продължава текстът.

loading...
САЩ

More in САЩ

6fb8c9fb73cc656c63e2f3b8c09c1719

Тръмп призна победата на Байдън, но подчерта, че изборите са фалшифицирани

ноември 15, 2020
d221b1503eb8052d86e091d1ed6b0831

Почна се: Сблъсъци в САЩ между фенове и противници на Тръмп (СНИМКИ)

ноември 15, 2020
560x315

Тръмп с първа публична реч и обръщение към нацията, съобщи важна новина

ноември 14, 2020
big_677

Байдън получи подкрепата на 306 електори, Тръмп – на 232

ноември 13, 2020
trump (1)

И Федералната изборна комисия в САЩ опроверга Тръмп за изборните измами

ноември 13, 2020
phpgovhe5_800x_

Проучване: 79% от американците смятат, че Байдън е победителят на изборите

ноември 11, 2020