Русия

Путин няма да поздрави Байдън, докато не излязат официалните резултати

Путин няма да поздрави Байдън, докато не излязат официалните резултати

 

putin5

 

 

Напрежението между Русия и САЩ сякаш ескалира още със самото избиране на Байдън за президент.

Кремъл съобщи днес, че Владимир Путин очаква обявяването на официалните резултати от президентските избори в САЩ, за да честити на победителя, тъй като победата на Джо Байдън е оспорвана от Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

 

 

„Смятаме, че е правилно да изчакаме официалните резултати от състоялите се избори. Бих искал да припомня, че президентът Путин многократно каза, че ще уважи избора на американците, какъвто и да е той“, каза пред журналисти говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

 

 

 

Путин поздрави Тръмп за победата му през 2016 г. малко повече от час, след като прогнозите на американските медии го обявиха за победител. Песков добави, че тогава не е имало съдебно оспорване на резултата.

 

 

 

За разлика от повечето страни по света, Китай, Русия, Мексико и Бразилия не са честитили на Байдън.

 

 

 

Тръмп отказа да признае победата на съперника си, обявена в събота, заявявайки, без да приведе доказателства, че е имало измами в полза на демократа, и че ще прибегне до съдебни действия срещу тях.

 

 

 

Председателката на руската централна избирателна комисия Ела Памфилова днес застъпи същата теза и каза, че гласуването по пощата в АЩ е оставило „огромни пространства“ за възможни изборни измами. Според Памфилова системата за гласуване по пощата в САЩ би позволила по-специално многократно гласуване, загуба на „нежелани“ бюлетини и увеличаване на броя на гласовете, „подадени“ от починали лица.

 

 

 

Гласуването по пощата, критикувано от Тръмп като средство за измама, тази година се увеличи значително заради пандемията от коронавирус.

 

 

 

Откакто Москва беше обвинена в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Тръмп, руско-американските отношения непрекъснато се влошават. Американският милиардер винаги е отричал да се е възползвал от руска помощ, както и Путин отрича Русия да му е помагала въпреки заключенията на американски разследващи, довели до санкции срещу Русия.

 

 

 

 

Избирането на Джо Байдън рискува да увеличи допълнително напрежението, тъй като бившият вицепрезидент на Барак Обама винаги е обещавал повече твърдост в отношенията с Москва, докато Тръмп не криеше възхищението си от руския президент, отбелязва АФП.

 

 

 

Според Песков Путин е готов да работи с всеки президент на САЩ, а Русия се надява, че със „следващия“ ще е възможно да има диалог и да бъдат договорени начини за нормализиране на двустранните отношения.

 

 

БТА

Русия

More in Русия

1010x570

Путин: Новите руски оръжия превъзхождат тези на НАТО

февруари 2, 2024
ПУТИН5e_hlvkx2

Русия си иска всички задгранични имоти – от времето на империята досега. Има и в България

януари 19, 2024
1010x570

Путин за Нова година: Русия никога няма да отстъпи. Няма сила, която да ни накара да загубим паметта и вярата си

декември 31, 2023
big_Screenshot_95_

Тежък удар за Филип Киркоров в Русия, певецът разпространи специално обръщение / ВИДЕО

декември 26, 2023
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Помните ли какво обещаха на Горбачов през 1991 г.?

декември 19, 2023
phpqr6ppi_559x345

Русия проведе симулация на ответен масивен ядрен удар по суша, въздух и море

октомври 25, 2023