Политика

Симеонов: Градинките, парковете и площадките също са огнища на зараза. Трябва да има ограничения

Симеонов: Градинките, парковете и площадките също са огнища на зараза. Трябва да има ограничения

 

big_11e6

 

 

 

Не се третира въпросът с режима за използване на паркове, градини, междублокови пространства, те също са огнища на коронавирус, защото там играят децата. Същото се отнася и за детските площадки, които са пасивен разпространител на заради пързалките, люлките, от които се прехвърля вирусът. Това коментира Валери Симеонов на брифинг в парламента.

Симеонов добави, че не разбира защо басейните са позволени, а фитнесите не.

 

„Смятаме, че и там също трябва да се наложат съответните ограничения и за влаковете не стана ясно по какъв начин ще бъде ограничавано струпването на големи групи хора. Това са практически въпроси, които съм сигурен, че щабът ще реши, препоръча и ще бъдат въведени със съответната допълнителна заповед“, каза той.

 

 

Според него не е нужно да се въвеждат КПП, каквато беше ситуацията през пролетта.

 

 

„Сегашните мерки са много по-прагматични и ефикасни. Новото е, че не се затварят малките търговски обекти, което е добре. Практиката показва, че малките магазини могат добре да организират мерките за дезинфекция и спазване на дистанция. Доволни сме и от това, че не се спират спортните състезания, защото те сами по себе си са един отдушник на хората, които са ограничени в своите контакти“, каза лидерът на НФСБ.

 

 

 

Въпреки че е доволен от ограниченията, Симеонов призна, че не е доволен от това, че точно преди 3 седмици той и колегите му от НФСБ са имали нещастието да изиграят ролята на лошите пророци.

 

 

„Тогава изложихме нашата позиция за по-строги мерки – затварянето на големите търговски обекти, на училищата, но това не се случи и след тези три седмици България мина начело по смъртни случаи и оглавихме черната статистика. Ако тогава бяха взети тези мерки, сега картината щеше да е различна. Пропуснахме го този период“, коментира той.

 

 

 

Симеонов все пак упрекна правителството, че няма съпътстващи икономически мерки на ограниченията.

 

 

„Считаме, че би трябвало да се въведе финансова компенсация на всички обекти и фирми, които са ощетени. Това са на първо място туристически и ресторантьорски бизнес, моловете. Мярката 60/40 може да отпадне и да бъде редуцирана във варианта 80% от оборота за месеца“, предложи той.

 

 

А относно искането му парламентът да работи дистанционно, Симеонов призна, че не е срещнал подкрепата на останалите сили в НС.

 

 

 

 

„Поставихме въпроса сутринта на Председателски съвет. Беше ни отказано и не бяхме подкрепени от никого под предлога, че нашето гласуване било по-сложно от ЕП“, коментира лидерът на НФСБ.

 

 

 

Според него обаче болните в парламента са много.

 

 

 

50% от депутатите на „Воля“ са болни и 20 % от тези на „Обединени патриоти“, посочи като пример той.

 

Той добави, че двама от колегите от неговата парламентарна група са все още в тежко състояние.

 

 

 

„Бърсането на дръжките и поставянето на маски не са достатъчно средство за ограничаване на епидемията. Тука сме уникален орган – 240 човека и 600 човека в администрацията. Стаите на групите са доста по-малко, наврени сме в по-малки помещения“, обясни ситуацията той.

 

 

 

Според него основно БСП не спазват мерките.

„5-10 човека трайно не носят маски, на 1/3 носът им е отвънка. Нивото на дисциплината не е такова каквото трябва да е, не искаме да даваме повече жертви“, каза той.

 

Блиц, Петел

loading...
Политика

More in Политика

3af9aed8da7ff86e5882578c03aea869

Парламентът отхвърли „рестарта на Борисов“, Атанасова се гаври с опозицията: Крепите го на власт. Странно!

ноември 25, 2020
big_kskskdkd

Борисов срещу претенциите на бизнеса: Искате германски обезщетения, а плащате ли германски данъци?!

ноември 25, 2020
1606289457

Нови по-строги мерки се въвеждат в страната от петък, след 21 декември обещават разхлабване

ноември 25, 2020
big_kugy

Биков с паническа плеяда от опорки, обвини протестиращите за сегашната криза, но всичко било по план

ноември 25, 2020
84c81809fb5f4758989c19b866c64774

Отпада скандалната поправка за двойната неустойка при бързите кредити

ноември 24, 2020
zx860y484_3350086

Шефът на БЛС призова медиците: Не лекувайте хора, които горят маски и отричат К-19!

ноември 24, 2020