Европа

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

79c5142be0385a6b93328f6a6fe75f6c

 

 

Поне шест терористични атаки бяха извършени в понеделник вечерта в центъра на Виена, съобщават местните медии. Има поне две жертви и над 10 ранени след стрелби на 6 различни локации в австрийската столица. Според полицията терористите са стреляли със снайпери.

 

Един терорист е застрелян от полицията. В един от клиповете, разпространен в социалните мрежи, се вижда как мъже в светли дрехи са наредени един до друг и задържани. Не е потвърдено дали това са нападателите.

 

 

Според първи официални данни 15 ранени са настанени в болница в различно състояние. Целият център е блокиран. Под тревога е вдигнат и отряд „Кобра“ на спецчастите. Полицията провежда мащабна антитерористична операция във Виена.

 

Частна телевизия е показала запис от охранителната камера на синагогата, на който терорист застрелва хладнокръвно минаващ покрай него човек, след което го довършва с още един изстрел. Първоначално се съобщаваше за една атака, извършена до главната синагога във Виена.

 

Всички спасители и медицински работници в радиус от 50 километра са вдигнати под тревога. На улиците се разполагат военни части, които поемат охраната на правителствени сгради и чужди посолства.

В центъра вече има полева клиника, където хората се преглеждат и след това препращат към болници в зависимост от спешността и тежестта на раните.

Според UKH Nord служителите на няколко болници са били извикани по спешност, за да могат да се справят със ситуацията.

Хвърчат полицейски патрулки, линейки и хеликоптери. Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как хора бягат от местопроизшествието.

 

 

 

 

 

 

От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента.

 

 

 

 

 

 

Според медиите, нападателят се е взривил с експлозивен колан. Преди това обаче е ранил полицай, който е с опасност за живота, както и още няколко души.

 

 

 

 

 

Смята се, че нападателят е имал съучастници, които са успели да избягат. В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция.

 

 

 

 

 

 

 

Все още не е ясно дали тежко раненият полицай е охранявал синагогата. По време на стрелбата еврейският молитвен храм е бил затворен.

 

 

Новината за стрелбата във Виена идва на фона на серия нападения във Франция от страна на ислямисти.

 

 

 

 

Лупа БГ

loading...
Европа

More in Европа

eb8cc0bd9e0e40be9778ea6c681dcd1d

ЕС обвърза финансовата помощ от съюза с върховенството на закона

ноември 5, 2020
big_3286

Меркел: Без големи празненства в края на годината. Посрещнете Коледа в тесен семеен кръг

ноември 3, 2020
991-ratio-magazin

ЕК иска да премахнем задължението търговските вериги да продават български продукти

ноември 2, 2020
phpgo5z4a_800x_

Словакия първа в света: Тестват всички над 10 г. възраст безплатно за К-19

октомври 31, 2020
560x315

Фон дер Лайен: Страните от ЕС ще получат ваксина по едно и също време

октомври 30, 2020
big_3caf

Нов терористичен акт във Франция. Обезглавиха 3-ма души в катедралата Нотр Дам в Ница

октомври 29, 2020