Европа

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и ковид – помощите! Какво следва?

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и ковид – помощите! Какво следва?

 

orban_moraw

 

 

 

 

Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на страните членки на ЕС на бюджета за 2021-2027 г. и възстановителния фонд за 27-те страни от блока, защото той включва клауза, обвързваща достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона, съобщи Шпигел онлайн.

 

 

 

 

 

Постоянните представители на страните членки в ЕС заседаваха в Брюксел, за да утвърдят постигнатия компромис за пакета от 1,8 трлн. евро с Европейския парламент, но не можаха да го сторят заради ветото на Варшава и Будапеща. Двете страни се съпротивляват заради новото условие за върховенството на закона, което трябва да бъде гарантирано от независима съдебна система и свободни медии.

 

 

 

 

 

Но за гласуването на бюджета на стойност 1,1 трлн. евро и възстановителния пакет от 750 млрд. евро, който изисква единодушна подкрепа, „две страни членки на ЕС изразиха резерви“, съобщи говорителят на германското председателство Себастиян Фишер.

 

 

 

 

По-рано днес говорителят на унгарското правителство заяви, че страната му планира да наложи вето върху бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. и плана за възстановяване от коронакризата заради предложението за обвързване на финансирането с придържането на държавите членки към върховенството на закона.

 

 

 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече изпрати писмо до институциите на ЕС със заплаха да наложи вето върху бюджета, а през юли депутатите от Унгария заявиха, че правителството не трябва да приема такива условия в преговорите за многогодишната финансова рамка.

 

 

 

 

През лятото Съветът на ЕС и Европарламентът решиха да се обвърже всяко бъдещо изплащане на средства със зачитането на демократичните стандарти, включени в учредителния договор на ЕС, като независимостта на съдилищата, медиите и образованието.

 

 

„Унгария наложи вето на бюджета, както министър-председателят (Виктор) Орбан предупреди, защото не можем да подкрепим проекта в настоящата му форма, която го свързва с критерия за правова държава, това противоречи на заключенията на срещата на високо равнище предз юли“, потвърди в Туитър говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

 

 

 

 

Обвързването на еврофондовете с върховенството на закона е новост в ЕС. Също в Туитър лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер написа: „Върховенството на закона не засяга конкретна държава, Изтока или Запада. То е неутрално и се прилага за всички. Ако уважавате правовата държава, няма от какво да се тревожите“. Той добави, че е „безотговорно“ да се лишава цяла Европа от финансиране в разгара на кризата.

 

 

 

 

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро, който е привърженик на твърдата линия в правителството, заяви днес, че критерият за правова държава е „само претекст, благи думи, които галят ухото, но в действителност водят до радикално ограничаване на суверенитета“ на държавите.

 

 

ЕС на прага на сериозна политическа криза

 

 

 

С блокирането на финансов пакет в разгара на пандемията, Европейският съюз отново се изправя пред сериозна политическа криза. Според дипломати канцлерът Ангела Меркел, председателят на Съвета на ЕС Чарлз Мишел и председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен тепърва ще трябва да обсъдят последващите си действия.

 

 

 

Ако финансовият пакет не може да бъде пуснат в действие, ЕС ще разполага с извънреден бюджет само за идната година. Помощните средства няма да потекат, а те са предназначени за подкрепа на държави като Италия и Испания, които са изправени пред икономическа катастрофа.

 

 

Сега, Фрог нюз

 

 

loading...
Европа

More in Европа

big_67

Обмислят задължителна ваксинация срещу коронавирус при пътуване в чужбина

ноември 16, 2020
phpv6bfmz_800x_

Нови мерки в Европа – всички по домовете, навън само за храна и лекарства

ноември 15, 2020
560x315

ЕК ще предложи признаване на еднополовите бракове в целия ЕС

ноември 13, 2020
3618c75d1b68f060c8441f2cceb232d0

COVID-19 задушава Европа въпреки мерките! Франция задмина Русия по брой заразени

ноември 12, 2020
big_7

Меркел: Ограниченията ще отпаднат, когато 60% до 70% от населението придобият имунитет срещу коронавируса

ноември 9, 2020
big_7777

Започнаха поздравленията към Байдън от ЕС за избирането му за президент на САЩ

ноември 7, 2020