Политика

Ангелов: Не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте! Това ще е вредно за вашето здраве!

Ангелов: Не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте! Това ще е вредно за вашето здраве!

 

1605170867

 

 

 

Наблюдава се трайна тенденция на излекуваните в страната. Наближават 1000 души на денонощие. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

 

 

 

От понеделник до днес са излекувани 2306 човека. От четвъртък до четвъртък са излекувани 4467. Не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте. Това ще е вредно за вас и за вашето здраве, призова здравният министър.

 

 

 

„Към вчерашна дата болничните легла за неусложнени пациенти са заети на 40%, а интензивните легла на 23%. Най-голям процент на използваемост на леглата се наблюдава в областите Благоевград, Габрово, Перник, Търговище, Разград и Шумен“, съобщи той.

 

 

 

„Общият брой на медицинския персонал, който до момента е с положителни проби е 3489 души. 1802 са активните случаи. До момента имаме починали 22 души сред медицинския персонал“, обяви здравният министър.

 

 

 

 

„Намираме се на едно от средните места в ЕС по отношение на 14-дневната заболеваемост и на 7-о място по 14-дневна смъртност“, продължи той.

 

 

 

 

„Мерките, които взехме вчера, са продукт на задълбочени анализи и разговори със засегнатите страни“, каза още проф. Ангелов и добави: „Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. По отношение на този ефективен контрол ние сме предприели следната организация – в училищата сме възприели, че във всички училищи, където имаме 15% заболеваемост на учениците, се извеждат в електронна среда на обучение.“

 

 

 

„Отделните медицински щабове по области и общини имат възможност да надграждат тези мерки с по-сериозни, като имат възможност да изведат училищата в електронна форма с решение на техните щабове и заповед на министъра на образованието“, уточни министърът на здравеопазването.

 

 

Проф. Ангелов обясни и мотивите за решението да се въведе зелен коридор за възрастните хора да пазаруват. По думите му коридорът ще е от 08.00 до 10.00 часа, но ако има мъгли и заледявания, коридорът ще бъде преместен от 14.00 до 16.00 часа. Коридорът ще бъде удължен като времетраене, ако има струпване на възрастни хора пред магазините.

 

 

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че заболеваемостта у нас е достигнала 518 души на 100 000. Той уточни, че само Финландия в Европа е все още в оранжевата зона. По думите му въпреки че мерките у нас са най-меки, ние продължаваме да държим средни стойности за Европейския съюз.

 

 

 

Доц. Кунчев разкри, че през последните дни се наблюдава едно задържане на броя на заразените и няма повишаване. Според него е излишно да се купуват медикаменти и хранителни добавки, които няма да помогнат.

 

 

 

„От понеделник до днес са излекувани 2306 човека. От четвъртък до четвъртък са излекувани 4467. Не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте. Това ще е вредно за вас и за вашето здраве“, призова здравният министър.

 

 

 

Проф. Ангелов увери, че имаме достатъчно лекарства за лечение. „Имаме достатъчно количества „Ремдесивир“. Имаме достатъчно количество нискомолекулярен хепарин, но той беше изкупен заради някои информации за самолечение в социалните мрежи. Създали сме организации за бременните жени и днес тези лекарства ще са във всички аптеки, защото те са жизнено важни за тях“, добави министърът.

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024