САЩ

Байдън съобщи, че води с над 4.1 млн. гласа и посочи първите неща, които ще направи като президент

Байдън съобщи, че води с над 4.1 млн. гласа и посочи първите неща, които ще направи като президент

big_4b82

 

 

 

Сигурен в успеха си е Джо Байдън. В последните си изявления той дори обсъжда първите неща, които ще направи като президент.

 

 

 

Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън, който е на прага на победа в изборната битка над своя съперник – президента Доналд Тръмп, се обърна към американците тази сутрин с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба и отново изрази увереност, че ще спечели президентските избори, предаде БНР, позовавайки се на световните агенции.

 

 

 

Цифрите ясно показват, че ще спечелим тази надпревара, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила – Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада, но където броят на гласувалите за тандема на демократите все повече и необратимо расте.

 

 

 

Като отбеляза, че неговият тандем заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис е събрал най-големия досега брой гласове – 74 млн. – на американските избиратели, Байдън каза, че това не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите ѝ проблеми от страна на досегашната републиканска администрация начело с Доналд Тръмп.

 

 

Той конкретно посочи най-острите проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом – борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. Ние спечелихме доверието на американците, и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент, каза Байдън. Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп, подчерта той.

 

 

 

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън – в родния му щат Делауер, първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио- телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

 

Погледите са насочени към 4 щати – Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Невада, където преброяването продължава. При победа на Байдън в Пенсилвания той ще има достатъчно електорални гласове, за да бъде избран за президент, предава oще БНР.

 

 

 

Към момента се смята, че Байдън има осигурени 253 електорални гласа. За да бъде избран са му необходими 270. Настоящият президент Доналд Тръмп е с 214 електорални гласа и вариантите за преизбирането му са все по-малко. Има разминаване между данните на различните медии като някои дават по-голяма преднина на бившия вицепрезидент.

 

 

 

Забавянето в обявяване на официални резултати се дължи предимно на щателната обработка на вълната от подадени по пощата бюлетини заради пандемията от COVID-19. Смята се, че гласуването по пощата облагодетелства демократите, особено след като Тръмп по време на кампанията отправяше необосновани опасения за измама.

 

 

 

Шансовете изглежда са за Байдън и заради това, че все още необявените резултати от Пенсилвания са от райони, които се смята, че са за него. В Джорджия първоначалната преднина за Тръмп му се изплъзна, но заради близките резултати в щата ще има повторно преброяване на гласовете.

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024