ОБЩЕСТВО

Балтов: Буквално след Нова година ще започне ваксинацията. Така че хубавите неща предстоят

Балтов: Буквално след Нова година ще започне ваксинацията. Така че хубавите неща предстоят

 

 

big_1672

 

 

 

След като в страната бе наложен частичен локдаун, който влезе в сила от тази сутрин и ще продължи до 21 декември, очакванията на специалистите са, че още след две седмици новозаразените ще са наполовина по.малко. Това коментира в ефира на БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността, предаде dnes.bg.

 

 

Буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. Така че мисля, че хубавите неща предстоят, каза Балтов.

 

 

 

След 15 януари няколко ваксини COVID-19 трябва да са в България.  В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите.

 

 

 

„Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, обясни проф. Балтов пред БНТ.

 

 

 

 

Шефът на „Пирогов” подчерта, че за момента ваксината ще безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа.

 

 

 

Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни. Според Балтов масово тестване няма да свърши работа, тъй като около 15% са преоболедували и все още няма масова среща с вируса. „Ваксинацията ще подобри начина на живот”, каза още шефът на „Пирогов” и допълни, че той също ще се ваксинира.

 

 

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

 

 

„Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи“, каза проф. Балтов.

 

 

Директорът на „Пирогов“ каза, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

 

 

 

„Искаме да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията“, подчерта проф. Балтов.

 

 

 

Той изрази надежда след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително.

 

 

 

„Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21-ви, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник“, каза проф. Балтов.

 

 

 

Относно празнуването на 8-ми декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

 

 

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, „все пак има някакви възможности за компенсации“.

 

 

Не бих казал, че сме закъснели с мерките. Самата процедура изисква време и знаете, че това трябва да премине през всички ресорни министри, за да се отчетат загубите. Благодарни сме на министър-председателя, че това, което искахме, беше прието”, посочи проф. Балтов.

 

БНТ, Нова тв

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024