ОБЩЕСТВО

Балтов възмутен: Карантинирани ходят на работа! Защо? Няма стаден имунитет при К-19 и няма как да го придобием

Балтов възмутен: Карантинирани ходят на работа! Защо? Няма стаден имунитет при К-19 и няма как да го придобием

 

baltov

 

 

 

„Важно е карантинираните да спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа, въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията”. Това заяви пред Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

 

 

 

Балтов категорично отрече, че за разпространяването на коронавируса са виновни по някакъв начин предприетите от правителството мерки.

 

 

 

 

„Недейте да обвинявате мерките. Ако хората носеха тези елементарни неща (медицинските маските за лице) – враг номер едно на вируса, ако всички носеха тези маски, ако всички бяха разбрали, че не се изисква кой знае колко. Не може да има контрол, ако някой не иска да има контрол.

 

 

 

 

 

Той коментира и хипотезата на доцент Мангъров и неговите последователи за постигане на стаден имунитет.

 

 

„Беше абсолютно недопустимо да има хора, които твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма стаден имунитет и няма как да придобием такъв”, каза още той.

 

 

 

И допълни: „За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят – съществува. Имаме такива случаи в България“. Според преболедували също трябва да спазват стриктно мерките, да се пазят и да внимават, посъветва Балтов.

 

 

 

Относно решението за COVID-болница във всяка област и една „чиста” болница, Балтов смята, че е възможно в големите градове да има едно лечебно заведение за заразени с коронавирус, което да поеме по-специфичните нужди. „В по-малките градове обаче е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може да се направи част от нея да е за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, коментира той.

 

 

 

„В момента сме направили максималното. Дори в „Пирогов” капацитетът за заразени с коронавирус не е запълнен. В София в момента обаче недостигат реанимационни легла. Достатъчни са, ако всички са интубирани, но не всички са такива”, посочи проф. Балтов. 37 са интубираните днес, капацитетът на „Пирогов“ за болни от Ковид-19 е 446 легла, обяви той. В момента над 300 души са приети за лечение, но много от пациентите със симптоми връщаме за домашно лечение, каза още директорът на „Пирогов“.

 

 

 

 

Според него учениците е добре да продължат да учат онлайн. „Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително”, каза още той. Ако всички носеха маски и спазваха мерките, кризата щеше да се управлява по-лесно, смята шефът на Спешната болница.

 

 

 

45 000 починали от Ковид е прекалено тежък сценарий, каза директорът на „Пирогов“. Той изрази съболезнования за дългогодишната си колежка акушергинеколог д-р Евелина Желязкова, която почина от коронавирус.

 

 

 

Антигенните тестове дават бърз резултат, но не сме сигурни в тях. Затова и не се отчитат в статистиката. Бързият тест служи за първична диагностика, заяви още Балтов.

 

 

Нова тв, Лупа БГ

lupa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024