ОБЩЕСТВО

БГ лекар от САЩ: Какъв е смисълът да разделяме хората в магазина, ако преди това са били заедно в автобус или метро

БГ лекар от САЩ: Какъв е смисълът да разделяме хората в магазина, ако преди това са били заедно в автобус или метро

 

big_2

 

 

 

Идеята не е да се спре икономиката, а обратното. Искаме да опитаме виртуално да работят някои от секторите, които досега не са работили по този начин. Това заяви в ефира на Нова тв д-р Румен Хичев – председател на Щаба за бързо реагиране срещу коронавируса в САЩ.

 

 

 

 

Най-опасната зона в самолета са редовете пред пътника, който е заразен и то не пътникът, който е заразен, а три-четири реда след него. Тоалетната на самолета също е сред най-опасните зони на машината“, заяви експертът.

„Един пътник с К-19, може да зарази всеки осми пътник, особено от редовете пред него“, каза Хичев.

 

 

„Рискът при пътуване с самолет е наличен и не е за пренебрегване. Помислете си обаче и какъв е рискът при други затворени пространства. Ако го пренесем, то той би бил същият в киното или ресторанта“, заяви той.

 

 

 

Имам резерви към „зелените коридори“ в България и имам определени резерви. Мисля, че ще има трудности пред най-уязвимата част от хората, без да има реална научна обосновка, тъй като, като се замислите, тези хора, които са в магазина и искаме да разделим в отделни потоци, са се разминавали с по-млади по улицата или в градския транспорт“, каза експертът.

„Слагаме изкуствени времеви прозорци пред тях и те не винаги може да се съобразят с това“, каза Хичев.

 

 

 

 

 

Какъв е смисълът да разделяме хората в магазина, ако те преди това са били заедно в автобус или метро  например“, запита той.

 

 

 

 

„Ваксината на „Пфайзер“ завърши клиничните изпитания в трета фаза и в момента е във фазата на технологична подготовка за масово разпространение. Тя ще бъде дадена първо на тези. които са изложени на по-голям риск и са на първа линия – лекари и полицаи“, заяви Хичев.

 

 

 

 

„Очаква се през декември да започне процесът на доставка. Поради технологичните предизвикателства, които стоят от момента на производство на ваксината до приложението й върху човек, подозирам, че ще се забави с два месеца някъде. В края на март предполагам, че ще достигне до крайния потребител. Това естествено е прогноза при най-добро стечение на обстоятелствата“, поясни той.

Той заяви, че категорично препоръчва всички да се ваксинират:

 

 

 

„Характеристиките на тази имунизационна технология, която досега не се е прилагала. Много хора имаха резерви към ваксините заради риска от странични ефекти. Тази РНК платформа обаче ваксинационния генетичен материал не минава през ядрото не човешките клетки и този риск отпада„, уточни той.

 

 

 

 

„При тази ваксина неудобствата са от логистичен характер и това, че трябва да се съхранява при минус 70 градуса по целзии“, поясни Хичев.

 

 

 

На въпрос какъв сценарий предвижда за България заради К-19:

 

 

 

„В момента надеждите, които се възлагат на тази ваксина са големи. Има над 90% успеваемост. Ако се приложи масово, ще реши проблема с пандемията“, смята той.

Нова тв, БЛиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024